Energiknippet Markus Westerbergs dagar är fyllda av coachning, golflektioner, föreläsningar och skrivande, bland annat för oss på Sweet spot stories. Däremellan ser han till att hinna med ett och annat träningspass. Vi är så stolta över vårt starka och härliga team där Markus numera ingår – här delar han med sig av platserna som inspirerar honom, om sin passion till ”livets spel” och vad som helst hamnar på tallriken. 

Hej Markus! Hur känns det att vara en del av Sweet spot stories?

– Det känns jättebra! Sweet spot stories är en synnerligen välskött sajt med aktuellt kvalitetsmaterial, och jag hoppas kunna bidra med kloka tankar och mentala tips.

Berätta lite om dig själv! Hur blev du intresserad av coaching och psykologi?

– Norrlänning, nyfiken och passionerad golfare. En nörd på många plan. Jag älskar att gräva djupt och intresserar mig för många saker, allt från vårt nervsystems evolution, människokroppens anatomi till svensk historia. Och så naturligtvis intresset framför andra – golf. Både att spela själv och att hjälpa såväl proffs som klubbgolfare att förbättra sin golf och hitta glädjen i spelet.

Hur blev du intresserad av coaching och psykologi?

– Oj, det är ett långväga intresse. Jag spelade tävlingsgolf professionellt under 15 år och då går det mentala inte att undvika. Jag blev konfronterad med mig själv och upptäckte att min bild av mig själv och omvärlden inte riktigt stämde. Det var ett bryskt uppvaknande och början på en nyttig men tuff resa.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?

– Den börjar tidigt, redan runt klockan fem med datorn i sängen. Jag älskar att skriva och har ständigt texter på gång. Jag har alltid nya idéer som jag skriver om eller gör research kring. Efter det börjar jag coachning vid sjutiden. Då ger jag golflektioner på Ljunghusens övningsområden eller ute på banan. Lunchen avnjuts hemma och sedan blir det mer coachjobb. Innan jag åker hem avslutar jag dagen i gymmet, gärna med en bastu efteråt i vårt fina, nyrenoverade omklädningsrum. Till middag blir det gärna något grillat!

Varför blev det golf för dig?

– När mina föräldrar flyttade närmare sina rötter ville de börja med något nytt. Det nya blev golf och jag följde med ut på banan. Jag var tre år och fick putta och svinga lite här och där. Det var så det började. Sedan dess har passionen till ”livets spel” bara växt.

Vilken är din favoritbana?

– Teeth of the Dog på Dominikanska Republiken. Den har en kombination av fantastisk natur och spelteknisk utmaning.

Vad tränar du mer utöver golf?

– Jag är en idrottskille som känner mig hemma i de flesta sporter. Under uppväxten testade jag det mesta men idag åker jag gärna skidor, spelar tennis, gymmar och spelar hockey när tillfälle ges.

Du har skrivit boken ”Golfarens sjätte sinne”. Vad handlar den om?
– ”Golfarens Sjätte Sinne” handlar om något många missat nämligen kopplingen mellan din hjärna och din golfsving. Hur denna koppling fungerar, påverkar ditt spel och hur du kan använda den för att spela bra golf.

Har du någon ny bok på gång?
– Jag har precis släppt den engelska versionen ”The Golfer’s Sixth Sense”, men jag har redan fler böcker på gång. Närmast kommer en separat övningsbok med praktiska övningar direkt kopplade till ”Golfarens Sjätte Sinne”.

Vad gör du vid sidan om golfen?
– Golf och research upptar just nu det mesta av min tid, men mat och natur är ett stort intresse.

Hur ser en riktigt bra lördag ut?
– Arbetsveckan har sju dagar… Vilket jag gillar!

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Lohmanders Chiliaioli, grymt bra till grillat fläskkött! En flaska Pol Roger champagne och så naturligtvis Kalix löjrom i frysen.

Det godaste du vet?
– Sashimi, löjrom eller en blodig köttbit.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
– Sportig och propert avslappnad.

Vad får dig att skratta?
– ”Solsidan”, Monty Python och min gode vän Tony.

Vilka är dina starka respektive svaga sidor?
– Tålamod och passion är två styrkor. Pappersarbete är en svaghet.

Du är ju grym på att coacha individer, både golfspelare och andra! Har du något ”otippat” tips för roligare golf?
– Se golf ur sannolikhetsperspektivet! Ingen lyckas med varje slag, inte ens de bästa i världen. Däremot vet de bästa hur de ökar sannolikheten för att lyckas. Klubbgolfaren har ofta en perfektionistisk bild av golfen där varje miss bryter ner istället för att uppfattas som en del av spelet.

Vilka människor har påverkat ditt liv? 
– Mor och far har alltid pushat mig vidare, utåt, att våga. Min mentor Kent öppnade mina ögon för mitt inre och samspelet med omgivningen. Min golfmentor Farid har hjälpt och hjälper mig förstå golfsvingen och tränarens pedagogik.

En plats som inspirerar dig?
– Ljunghusens golfklubb inspirerar mig varje dag. Naturen och människorna. Kebnekaisemassivet. Trots att jag bara varit där två gånger är kraften alltid med mig. Bergen, luften, jokkens klara vatten är mäktigt.

Vilket är ditt favoritresmål?
– Sydafrika. Har allt. Kombinationen av bra golf, väder, natur och fantastisk mat och goda viner.

Vart bär din nästa resa av någonstans?
– Det blir till USA i höst för att besöka sex av Ljunghusens duktiga golfungdomar som antagits vid olika college där de ska studera och träna golf. Kanske någon framtida Annika Sörenstam eller Henrik Stenson, det får tiden utvisa. Jag ska också föreläsa, träffa coacher och andra som är intresserade av ”The Golfer’s Sixth Sense”.

Vad ser du fram emot i höst?
– Först och främst semester. Efter en intensiv sommar och skrivperiod behövs det definitivt. Att bara få vara, åka skidor och spela hockey. Sedan ser jag fram emot att skriva färdigt min nästa övningsbok och göra research till nya böcker. Och så förstås USA-resan där jag kommer att träffa ungdomarna som jag coachat i så många år.

 

Följ gärna Golfarens Sjätte Sinne här eller på Facebook.