Efter en lång karriär som Europatourproffs, pro, coach, landslagsledare, expertkommentator, vd och klubbchef kan man tveklöst hävda att Magnus Sunesson har vigt sitt liv åt golfen.

Född och uppvuxen i Landskrona var det på Barsebäcks golfklubb Magnus Sunesson slog sina första slag, åtta år gammal. Under det tidiga 80-talet blev han en av de unga framtidshoppen i ”det svenska golfundret” som fostrade en rad lysande golfspelare. Under den här tiden utvecklades svensk herrgolf oerhört snabbt, inte minst tack vare bildandet av Svenska Golftouren 1984 då alla blev professionella och direkt började sätta sig i respekt ute i Europa. Samma år fick han sitt stora genombrott när han som tjugoåring vann sin första stora proffstävling.

Numera blir det mer sporadiskt spelande eftersom han hellre spenderar tid med sin sjuåriga dotter. Fast när han väl ger sig ut på golfbanan då är det plus fours och hickoryklubbor som gäller. Att spela hickorygolf är det nya heta och Magnus Sunesson gör det så bra att han har två raka segrar i Svenska Hickorymästerskapet.

Hur började ditt intresse för hickorygolf?

– Det var min före detta tourkollega Adam Mednick som sa ”det här måste du testa”. Jag hade ärvt några hickoryklubbor så jag tog fram dem och skulle spela en runda med Adam. Jag hade handske på, det har jag alltid haft, men då opponerade han sig kraftigt mot stilbrottet – det fanns inga handskar på hickorytiden i början av 1900-talet! Så det var bara att ta av den. Numera spelar jag vanlig golf ofta utan handske också. Jag får bättre känsla och blir mer uppmärksam på klubbhuvudet.

Vad är det du gillar med hickorygolf?

– Framförallt människorna som spelar. Det finns många härliga original som jag gärna spenderar tid med. 

Jag spelade Hickory VM i Skottland i oktober förra året och träffade många mysiga människor från hela världen. När det gäller spelet kommer jag alltid ihåg de bra slagen när jag spelar hickory. Det är ju så svårt! 

Tyvärr har jag fortfarande en tendens att komma ihåg de dåliga slagen när jag spelar med moderna klubbor. 

Alla spelare skulle må så mycket bättre om vi bara fokuserade mer på det vi är nöjda med. Det är klart att vi alla vill utvecklas, men att verkligen ta till oss det vi gjort bra är det för få som gör.

Vad skiljer i spelet jämfört med att spela med vanliga golfklubbor? På vilket sätt måste man tänka och slå annorlunda?

– Det är som så mycket annat individuellt. Jag själv behöver svinga betydligt lugnare, cirka 60–70 procent av vad jag gör normalt. Mjukt och följsamt är bra nycklar för mig. Det är viktigt med moderna klubbor också men med hickoryklubbor blir det extra betydelsefullt.

Berätta om klädstilen som gäller. Hur brukar du klä dig på golfbanan?

– Knickers (plus fours för mig), vit skjorta, fluga eller slips. Jag tycker det är kul att klä mig som de gjorde förr. Det ger spelet en extra dimension.

Vilken är din favoritbana att spela hickorygolf på?

– Panmure Golf Club i Skottland, där VM spelades. Det finns så klart många andra som jag gärna hade spelat med mina ”pinnar”, men på Panmure vaknade min tävlingsinstinkt.

Favoritklubba?

– Puttern från 1908. Ärvd av en släkting.

Det är väl gissningsvis inte så väldigt många i Sverige som spelar hickorygolf. Vad tror du det beror på och hur kan man göra det lite mer lättillgängligt?

– Det beror på hur man räknar. Hickorygolf blir mer och mer populärt. Vi är till exempel 52 medlemmar i Hickory Goffers i Helsingborg. För två år sedan var vi bara 22. Hickorygolfen utvecklas hela tiden, fler och fler tycker det är kul. Så klart skulle det vara kul med tävlingar med stora prissummor också.

Ni verkar ha så kul när ni spelar. Tror du att fler skulle hitta eller kanske återfå glädjen i spelet om de gick över från vanlig golf till hickory och i så fall varför?

– Svår fråga. Golf ska vara kul! Om man har bekymmer med

sin vanliga golf kanske en lektion eller två kan hjälpa. Jag tror det handlar om kraven vi ställer på oss. Inga krav = spel vi är nöjda med. Krav = spel vi inte är nöjda med. Sedan handlar det så klart om människorna och klädseln – och det 19:e hålet!

Efter att du lade ner proffskarriären har du haft många olika roller i golfbranschen. Vad arbetar du med numera?

– Numera arbetar jag som konsult inom framförallt banutveckling och hjälper golfklubbar att optimera sina banor utan att det kostar dem skjortan. Det handlar mycket om att göra banorna spelbara för alla kategorier spelare även 10-metersslicearen och det skulle många fler klubbar behöva titta på och förändra. Just nu är Lydinge Resort, Ringenäs och Bedinge projekt jag jobbar aktivt med.

Kommer du att spela Hickory SM i är?

– Jodå, det planerar jag att göra. Jag ska förbereda mig för att ta tredje raka segern!

Till sist, dina bästa tips om man vill börja med hickorygolf.

– Hitta klubbor som passar din sving. Många skaft är för styva. Men med lite sandpapper kan slipa ner skaften så att de blir tunnare och mindre styva och få klubborna att funka!


Foto: Teija Gärtner. Bilden är tagen i samband med Svenska Hickorymästerskapet 2015 på Flommens GK.