Hon levde ett drömliv men efter drygt tio år som skådespelare i New York packade hon ihop familjen och flyttade till Mallorca. Sweet Spot Stories träffade Sandra Wijkman Donovan som funnit sin oas i Palma där hon driver yogastudion Earth Yoga och inspirerar hundratals att hitta balans både fysiskt och mentalt.

Någon gång i livet kommer man till den där punkten då det är dags att bryta upp och släppa in något nytt i livet. Men att verkligen ta steget och göra en stor livsförändring – byta karriär, växla ner, flytta utomlands, satsa på det där drömprojektet eller vad det nu är – är inte alltid ett enkelt beslut. Ofta sätter rädslan stopp, även om längtan är stark.

Sandra Wijkman Donovan levde ett för många drömliv som skådespelare i New York. Redan i tidig ålder hade hon bestämt sig för att bli skådespelare och efter teaterskola i Sverige sökte hon och kom in på teaterskolan The Neighborbood Playhouse. På skolan träffade hon sin man Drew som hon nu har två barn med. Under tiden som Sandra var mammaledig med deras första barn hade ett frö börjat gro – efter tio år i New York packade de allt och lämnade världens storstad för europeiskt ö-liv.

          

Idag driver Sandra yogastudion Earth Yoga i Palma på Mallorca, dit en stor blandning människor från olika länder och på olika platser i livet kommer för att hitta såväl fysisk som mental balans. För Sandra själv har flytten även blivit en inre resa, som handlade om att våga lyssna på sig själv och följa sin övertygelse.

– Det är mycket det yogan i sig handlar om. Ju mer vi kommer i kontakt med oss själv, desto mer hittar vi det som är sant för oss. Man skalar av allt som inte är nödvändigt och som inte betyder så mycket. Då kan man också göra förändringar, det går inte att gå emot det hjärtat säger. Tror man på något väldigt starkt så jobbar man för att nå dit i nästan allt man gör, säger Sandra när Sweet spot stories träffar denna superhärliga yogini på Earth Yoga.

Hur väcktes ditt yogaintresse?

– Det var faktiskt på teaterskolan i New York. Vi hade modern dans på schemat och vår lärare tyckte att vi var så dåliga på att dansa och behövde lära oss att andas och få mer lugn, så vi fick göra yoga. Sedan fortsatte jag att yoga och när jag fick mitt första barn gick jag min första yogautbildning.

Vad skiljer livet som yogaledare och företagare på Mallorca mot livet som skådespelare i New York?

– Det var en stor chock att flytta från New York. ”Jösses, vad har vi gjort” tänkte vi i början. Och vi packade verkligen ihop allt och drog. Men nu, jag har två barn som vistas mycket utomhus och vi bor väldigt vackert i byn Binairaix i bergen. Jag går upp tidigt på morgnarna och gör min yogarutin, sedan när barnen vaknat vid sju äter vi frukost innan jag lämnar dem på skolan. Sedan går jag till vårt center där jag har klasser nästan varje dag. Totalt är vi 17 lärare. Under vår- och sommarsäsong blir det mycket jobb för då har vi även många privatklasser, medan det på vintern är lite mer dagliga rutiner.

För många stannar livsdrömmen bara vid en dröm. Hur gjorde du för att våga?

– Man måste bara våga hoppa för håller man kvar vid någonting som är säkert och stabilt men som man känner egentligen inte är bra för en, då kommer ”det där andra” aldrig att ske. Så man måste våga släppa det trygga. Sedan får man vara beredd på att det inte är så lätt i början. Det är klart att vi funderade jättelänge innan och det var smärtsamt att lämna New York för vi älskade att bo där. Vi var också ganska naiva när vi kom hit. Det var väldigt annorlunda här på Mallorca för drygt 12 år sedan jämfört med idag. Yoga fanns inte överhuvudtaget, det var svårt ekonomiskt och jag jobbade som en tok som yogalärare i 4–5 år för jobb överallt. Det var svårt för oss att hitta vänner i början och vi var ganska ensamma. Så det var tufft många gånger innan vi väl började landa. Earth Yoga startade vi 2009 och idag vet jag att vi gjorde rätt val. Jag blir så lycklig av yogan, det gav och ger mig så mycket att jag inte saknar skådespeleriet så värst. Jag känner mig lyckligt lottad.

På vilket sätt har din livsförändring påverkat dig; hur har du utvecklats som person?

– Hela min andliga resa väcktes i New York. Jag tror att jag idag har fått mycket mer tillit till att allt löser sig, och att allt man ställs inför i livet kommer att ordna sig. Man kanske är jätterädd för hur man ska klara sig ekonomiskt men det löser sig alltid. Man får inte hela tiden utgå från rädslan utan måste ha tillit.

Har du någon förebild?

– Alla människor som disciplinerat lagt ner tid, kraft och energi för att komma någonstans och hela tiden vill lära sig mer, de är förebilder. Alla som jobbar för djurens rättigheter. Inom yogan finns det en fantastisk kvinna som heter Shiva Rea, som är en drottning av och pionjär inom vinyasa yoga. Hennes kraft och sätt att kunna vända stämningen i ett rum är helt fantastisk. En annan fantastisk yogalärare är Elena Brower. Också Gandhi, Martin Luther King, Saint Francis of Assisi, det är många!

Har du något livsmotto?

– Everyone has a little corner of the world that is theirs to save. Men också att man i det lilla eller det stora sträcker sig lite mer utanför sig själv. Vi i vår tid kan inte bara ägna oss åt att göra oss själva till ett livsprojekt; den perfekta kroppen, den perfekta kvinnan, den perfekta … Det räcker inte, vi måste göra mer för andra. Det tror jag är det enda sättet att bli lycklig på, att känna att man får ge och får tillhöra ett sammanhang.

 

Foto: Pernilla Danielsson