Han gick från Säpo till ståupp och när han inte berättar historier tränar han på svingen eller spelar välgörenhetsgolf. Sweet spot stories fick en träff med Hasse Brontén, den gladaste gamängen av alla som visar att humor och golf inte alls är en så dum kombination. 

Att spritta av glädje är ett sådant där talesätt som vi använder i symbolisk bemärkelse men som sällan tar sig fysiska uttryck. Men om det är någon som kan gestalta det så är det komikern Hasse Brontén. Ständigt med ett leende på läpparna har han en rättfram humor som roar alla åldrar och som blir särskilt rolig med Hasses lite udda perspektiv på tillvaron.

Även om Hasse har haft komiken i sig ända sedan barnsben var han nästan 40 år fyllda innan han tog steget och lämnade sitt jobb på Säkerhetspolisen för att ställa sig på scen. Något han definitivt inte ångrar även om det var tufft de första åren. Att våga är en central del i hans inställning till livet.

Det är en skön försommardag när vi träffas på Taverna Brillo i Stockholm. Studentflaken tar sina svängar på stan fullastade med festglada studenter. Själv är Hasse mest konfunderad; han bygger om svingen.

– Mitt svingproblem är väl som för 90 procent av alla amatörer att jag kommer utifrån och in. Nu har vi börjat om från grunden; att kunna adressera rätt från början och komma rätt med händerna. Och sen har jag också vridit för mycket på höfterna. Det finns många problem!

Hasse skrattar åt sin halvt bedrövliga inledning på golfsäsongen. Handicapet har stigit till 13,7 och förutom någon enstaka okej runda under semestern i Thailand tidigare i våras har han inte haft en enda runda i buffertzonen.

– Jag kämpar på men det är klart att det är frustrerande när ens kropp slutar lyda i så tidig ålder! Jag har generellt ett bra tålamod och är grundglad som person och det tror jag är en bra egenskap. Å andra sidan kan jag vara lite dålig på att ta in information och det kanske inte är helt optimalt när man ska förändra svingen. Och jag kan bli lite uppgiven om det har gått för dåligt för länge, då tappar jag lätt fokus.

Hasses golfintresse tog fart när en hans tre yngre bröder, Mats, tog en tjänst som tandläkare i Tyskland. Av en tillfällighet fick han en lägenhet som låg precis invid en golfbana, och efter att ha tagit några lektioner ringde han till Hasse och tyckte att han också skulle börja spela. Idag är bröderna jämbördiga och det är alltid en intern fajt mellan dem, säger Hasse.

– Jag har lite lägre handicap men bara ett slag, men han spöade mig senast! Fast jag var ju den personen som sa att jag aldrig skulle börja spela golf, att det verkade så jäkla töntigt att traska runt där med någon pinne. Men jag har ju blivit lite ”hooked” på det där. Jag tycker det är fantastiskt trevligt, och när man är ute på banan kan man inte tänka på jobb och vardag utan då är det bara bollen som gäller och det är rätt avslappnande. Nu har också min brorsa gått med i Drottningholms golfklubb där jag är med och det är roligt för då blir det mer golf med honom så att vi kan pusha varandra.

Vad är viktigast med golfen för dig?

– Jag är en tävlingsmänniska men nu har jag släppt prestigen så jag tävlar mycket mot mig själv. Och jag är helt hundra på – vilket säkert alla golfare är – att jag är en betydligt bättre golfare än vad scorekortet visar! Jag vill ner under 10 i handicap för jag vet att det ska jag klara. Jag tror inte det ska vara helt omöjligt, det finns där någonstans, men jag märker ju att det kostar i psykisk kraft.

Du fyllde 50 år i våras och befinner dig mitt i livet. En klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Den frågan får man hela tiden och saken är ju den att det känns ju inget. Man känner sig bara som sig själv. Sedan är det klart att om man finkalibrerar känslan och ser på sina barn och hur gamla de har blivit så inser man ju … Och så kan man ju ställa sig framför spegeln också! Men nä, det känns faktiskt jättebra och alternativet att inte fylla 50 är ju betydligt tråkigare.

Du arbetade som polis i många år innan du sadlade om helt till komiker 2007. Många går och bär på en dröm om att byta karriär som du gjorde. Hur vågade du ta steget?

– Egentligen vågade jag nog inte men jag hade tre bröder som pushade på och tyckte att jag skulle prova och sedan i alla fall kunna säga att jag testade. Jag var mentalt på väg bort från polisyrket redan innan och det var jätteskönt att få pröva mina vingar. Men det är tufft att byta karriär på det sättet. Jag var 39 år och hankade mig fram rätt länge innan det började lossna. De som var jämngamla med mig i branschen hade hunnit etablera sig och skapa oerhört mycket kontakter. Jag har visserligen alltid hållit på med komik, gjort sketcher, lett skolshower och spelade teater när jag var liten, men jag började ju från noll och kontakter är viktigt i alla branscher.

Det finns ju rätt mycket humor i golf också. Du var 2001 initiativtagare till Humorgolfen, en välgörenhetstävling där pengarna går till behövande barn och ungdomar. Varför drog du igång det?

– Jag ville vara med och bidra på det sätt jag kan. Vi har sedan starten haft tre olika organisationer som vi samlat in pengar till, Linas livsglädjesfond, Ung Cancer och från och med i år Viggo Foundation. Viggo är min komikerkollega Måns Möllers son och det är en insamlingsstiftelse för barn med ADHD, autism och asperger för att ge dem chansen att idrotta. Idrott och sport är oerhört viktigt för de här barnen, både för gemenskap och att få utlopp för sin energi.

Humorgolfen arrangeras den 3 juli för sjunde året i rad och hittills har ni samlat in över 700 000 kronor. Hur känns det att kunna bidra till så viktiga organisationer?

– Det är verkligen jättekul att få göra det. Känslan av att kunna spela golf och samtidigt få bidra till någonting där pengarna verkligen behövs, det är en ynnest. Vi ska också ge en stor eloge till Drottningholms golfklubb som lånar ut banan till förmån för insamlingen. Det är fantastiskt att så många ställer upp och bidrar.

Hur mycket skratt har det blivit under de här sju åren?

– Det blir väldigt mycket skratt trots att anledningen till att vi är där innebär väldigt mycket allvar. Det är lite som livet är, ibland gråter man och ibland skrattar man och jag tycker verkligen vi lyckas kombinera det under tävlingen.

Bland profilerna märks namn som David Sundin, Niklas Andersson och Jacob Öqvist med flera ur svensk humorelit. Vad kan du mer berätta om årets upplägg?

– Vi har alltid haft roliga grejer på banan och runt omkring. En grej vi fortsätter med i år är ”Är du bättre än en femteklassare” där man får tävla och betta mot en av klubbens juniorer. Sedan kan man i år köpa ett snöre som man kan använda för håla ut med. Man får köpa fem meter som man får använda när och hur man vill. Allt för att få in mer pengar till insamlingen. Annars är spelformen densamma, femmannascramble med en humorist och en pro i varje lag och tre till. Så det blir extremt låga scorer, minst birdie på varje hål. Det blir en heldag med både frukost, lunch och middag och på kvällen är det alltid någon komiker som ställer sig på scenen och driver lite med dagens deltagare. Det ska bli så kul!

 

Läs även Hasse Bronténs tips för roligare golf!