Hon lämnade Bordeaux och en karriär i den franska armén, flyttade till Stockholm och bestämde sig för att starta eget. Med siktet inställt på att skapa något unikt som påminde henne om barndomens Frankrike tog hon steget och startade ett franskinspirerat kafé där hon gör succé med sina canelés, små bakverk fyllda av stor passion. Sweet spot stories har träffat Sophie Maillard, Sveriges enda professionella canelé-makare och en sann inspiratör som vill peppa andra att våga testa.

Mitt på Sankt Eriksgatan i Stockholm ligger en verklig sweet spot, Sophies Canelé. Kontrasten från gatans trafikbrus när man kliver in på det ombonade kaféet är påtaglig, och på en sekund känns det som om man förflyttas till den franska atlantkusten. Espressomaskinen surrar, ett dämpat sorl hörs och någonstans ifrån toner med franska tecken. Bakom glas framme vid disken står rader av nygräddade canelés och lockar förföriskt. Så listar också White Guide Café Sophies Canelé som ett av Stockholms bästa kaféer.

Sweet spot stories älskar att möta starka, inspirerande, kompetenta kvinnor som vågar göra verklighet av sina entreprenörsdrömmar. Sophie Maillard som driver kaféet är en av dem. Sophie lämnade hemstaden Bordeaux och en lång karriär i den franska armén, flyttade till Stockholm med sin man och son 2009 och lanserade sin egen canelé-business. Hon beskriver sitt möte med den svenska kulturen som väldigt positivt.

– Att komma till Sverige upplevde jag som jättebra redan från början. Det är kul att resa och bo i olika länder, men att starta eget i ett land som inte är ditt är en riktig utmaning. Det är heller inte lätt att bli entreprenör när du inte gått i skola för det och när det inte är ditt språk eller din kultur. Men i Sverige har verkligen alla varit väldigt positiva och pushande. I början kände jag ingen och kunde inte prata svenska men i dag är mitt nätverk jättestort och alla svenskar som jag träffat har hjälpt mig med många olika saker.

Sophie bakar sina canelés på traditionellt Bordeaux-vis i små kopparformar med socker, smör, mjölk, mjöl och äggula och smaksatt med äkta vanilj från Madagaskar och rom från Martinique.

– Själva receptet är inte så svårt, det är som en pannkaksmet. Det som är svårt är det tekniska. Smeten behöver stå till sig under tre dagar eftersom den görs utan konserveringsmedel och bakpulver. Man måste ha en bra ugn som man känner och så är det viktigt att använda kopparformar för att få den karamelliserade ytan. Det krävs tid och tålamod för att baka caneléer – och de måste alltid ätas färska, säger Sophie.

När canelén gräddats klart och svalnat ska den ha fått en krispig yta och fortfarande vara mjuk inuti. Traditionellt görs den med vanilj och rom men i Sverige har Sophie även tagit fram andra smaksättningar som blivit populära; apelsinblomma och grand marnier, citron och limoncello och saffran och rom. Oavsett vilken man väljer passar canelén perfekt med en kopp kaffe eller te eller ett glas champagne.

Att börja baka blev inte bara Sophies sätt att stilla sin längtan efter barndomens Frankrike i sitt nya hemland, som hennes Madeleine de Proust. Det gav henne också möjligheten att utveckla sitt affärssinne och bli den entreprenör hon innerst inne var.

– Jag har nog alltid haft en entreprenörsådra men när jag var 20 visste jag inte att jag hade det i mig. Jag har alltid gillat att organisera saker för andra. När jag var militär organiserade jag till exempel alltid stora fester och middagar. Men jobbet i den franska militären var inte alls kreativt, utan konservativt och väldigt patriarkaliskt. Jag ville starta och skapa någonting för min egen skull och den drivkraften kommer med erfarenheten. När du fyllt 40 kan du tänka mer på strategi och skapa ett koncept där allt samspelar. Jag visste redan från början att jag kunde och ville göra det här. Numera är kopparformarna mina bästa kompisar.

Har du alltid bakat?
– Nej, men jag har alltid ätit! Jag är själv min bästa kund. Jag håller koll på trender och så, men jag kommer från Frankrike och med en tradition som jag vill bevara men samtidigt utveckla på ett modernt sätt. Jag måste skydda min nisch som är viennoiserie för det tycker jag saknas i Stockholm. Men jag tar det bästa från två kulturer, vi bakar till exempel med franskt smör men använder ett svenskt mjöl.

Vilka är dina bästa karriärtips?

– Du måste ha passion för det du vill göra. När du startar något nytt är det alltid tufft i början och du måste brinna för det och tycka om att göra det varje dag. Kan jag vakna varje dag och baka caneléer? Ja, så känner jag verkligen. Sedan måste du ha mod. Du måste våga och ha en energi och en magkänsla som driver dig framåt. Det är också viktigt att kommunicera din produkt eller tjänst för att nå ut. I dag finns det stor konkurrens och många olika kanaler så du måste ha en genomtänkt idé och sticka ut ur mängden. Och om du vill starta en verksamhet ihop med andra måste man komplettera varandra och ha roligt tillsammans. Kommunikation internt är jätteviktigt.

Vad gör du när du inte umgås dina kopparformar?

– Jag är med min familj och träffar mina väninnor, spela biljard, går gärna på spa på Centralbadet och Yasuragi och njuter av livet. Och så reser jag mycket utomlands och självklart mycket till Frankrike.

 

Sophie Maillards bästa sweet spots i hemstaden Bordeaux!

La Librairie Mollat, 15, rue Vital-Carles. Jag älskar böcker och tillbringar oändligt med tid med att läsa, gärna barnböcker. La Librairie Mollat är den största independent-bokhandeln i Frankrike som firar 120 år i år. En riktig Ali Babas grotta med över 300 000 titlar i lager!

La Cité du Vin, 134, Quai de Bacalan. En kulturinstitution där man kan lära sig allt om vin, Bordeaux är ju känt för sina viner. Ett måste att besöka och öppet året om! På vägen dit är det fint att följa det långa promenadstråket längs floden Garonne.

L’Oiseau Cabosse 30, rue Sainte Colombe. Ett kafé jag verkligen gillar. Allt är hemgjort och ekologiskt. Söndagsbrunchen på uteserveringen när sommaren kommer är helt fantastisk!

L’Oiseau Bleu, 127, avenue Thiers. Det finns också två restauranger jag tycker är riktigt bra. En av dem är L’Oiseau Bleu som drivs av Frédéric och Sophie och som tävlar med de allra bästa stjärnkrogarna i hela Frankrike.

Chez Gaby, 32, rue du Général de Gaulle (Fronsac). Min lillasyster Stéphanie och hennes mans restaurang – min favoritspot. Den är enkel och autentisk och ligger nära vinvägen i vindistriktet Libourne.