Sugen på att träna något nytt? Här är 12 roliga träningsformer som är extra heta i höst!

Swimrun

Spring och simma, spring och simma, spring och simma. Allt populärare swimrun (aquathlon) är just vad namnet antyder: en sport där du utan uppehåll växlar mellan simning och löpning. Och det sker utomhus varför skorna behålls på under simsträckorna och våtdräkten under löpningen. Tävlingen Ö till Ö var först ut med sporten och har fått swimrunlopp att växa ordentligt. Du behöver alls inte vara elittränad men var beredd på att passen är tuffa. Och det är lätt att bli biten, för förutom att du får en fin naturupplevelse så finns det en tjusning i att ta sig fram i delvis obanad terräng och simma i öppet vatten.

För att swimrun ska passa dig som träningsform måste du vara en uthållig person som klarar av att hålla igång under oftast långa sträckor. Du måste älska att vara i naturen, vara envis och viljestark och inte backa för utmaningar. Ett visst mått av rastlöshet och äventyrslust är heller inte så dumt. Gillar du även cykling så är triathlon den ultimata utmaningen för dig.

Fotboll

Efter de svenska fotbollsdamernas framgångar i VM 2015 och som internationella proffs växer fotboll stort. ”The beautiful game” som fotboll ibland kallas är inte bara vacker att titta på utan också förbaskat kul att utöva, vilket är en av förklaringarna till varför den etableras bland allt fler ungdomar, både tjejer och killar. Men det handlar inte om några tåfjuttar. Att ”joxa med trasan” kräver både styrka, tempo och ett offensivt tänk och ger i gengäld både vältränade ben, bra kondition och spelglädje tillsammans med likasinnade. Fotboll är dessutom en relativt billig sport.

Passar dig med tävlingsinstinkt, som gillar konkurrens, har lätt för att tänka strategiskt, är social och vill träna ihop med andra. Var dock beredd på att träningsschemana ofta är ganska oflexibla. Andra träningsformer du kanske gillar är lagidrotter som basket och innebandy.

Löpning/Powerwalking

Jogga, kuta, springa, ruscha. Löparboomen som pågått under några års tid tycks inte vara över, snarare tvärtom. Det är ingen slump, eftersom fördelarna är många. Löpning är faktiskt en av få träningsformer som passar många olika personlighetstyper, såväl den tävlingsinriktade med kilometerhets som utmanar sig själv med lopp, som den sällskapssjuke som helt prestigelöst joggar på i skogen i vanlig grötlunk utan några som helst mål. Powerwalking och stavgång i lägre intensitet är andra bra alternativ.

Löpning är för dig som vill vara flexibel och få enkel men effektiv konditionsträning. Hela världen är din träningslokal, du kan träna inomhus eller utomhus, efter din egen förmåga, när det passar dig, ensam eller med en kompis. Vill du träna tillsammans med andra erbjuder många gym och löparcommunities träning i grupp.

Är du en van löpare så utmana dig själv med att lämna asfalten och ge dig ut i obanad terräng. Annan typ av pulshöjande uthållighetsträning som kan locka är orientering, cykling och vintertid snöskovandring och längdskidåkning.

Gymping

I tidsenlig normcore-anda tar nu också träning ett steg tillbaka. Vi har tröttnat på överstylat och särpräglat. Motpolen är att gå tillbaka till grunden: oansenligt, ohippt och lättillgängligt för alla. Back to basic, helt enkelt. Gammal hederlig gympa à la Friskis & Svettis och skolgymnastik har aldrig känts mer rätt än nu. Fart, styrka, kondition och rörlighet tränas, men i enkla basrörelser där inga krav ställs på vare sig koordination eller taktkänsla.

Passar dig som föredrar enkelhet och inte vill krångla till det så mycket men ändå få bra och varierad allroundträning. Du bör vara social och tycka om att träna i grupp, men inte ta så mycket egna initiativ utan klara av att låta andra leda. Gympa till bra musik är också toppen för dig som ofta plågas av dåligt samvete och behöver hjälp att hitta träningslusten. Andra motionsformer i samma härad är cirkelträning och hemmaträning med gummiband, situps och burpees, som för övrigt pinglan Jennifer Aniston gärna ägnar sig åt.

Balett

Första positionen, port de bras och plié. Ända sedan Natalie Portman visade upp sin extremt välsvarvade kropp i filmen ”Black Swan” har allt fler fått upp ögonen för balettinspirerad träning och att hålla formen med övningar vid stången. I dag erbjuder fler och fler gym och dansinstitut klasser dit alla, oavsett om man har dansat tidigare eller inte, är välkomna. Att träna som en ballerina ger en stark men smidig och graciös kropp. Fokus ligger på lår, rumpa, mage och armar samt på koordination och balans.

För att träningsformen ska passa dig bör du vara uthållig och disciplinerad och – om du ska bli en riktigt duktig ballerina – ha viss talang. Koncentrationsförmåga krävs och du ska klara av att rätta in dig i ledet men samtidigt inte vara rädd att få blickarna på dig. Om du gillar balett så testa även akrobatik, cirkusträning som trapets och lindans, poledance och nia.

Boxning

Ge fajtern i dig en chans! Boxningspass såsom body combat och boxaerobics har funnits länge. Det trendigaste nu för dig som vill svettas rejält är att träna klassisk boxning men anpassat för vanliga motionärer så du behöver inte vara rädd för att knäcka näsan. Att sparra mot en motståndare får du bara göra när du har nått en viss nivå och då alltid med tand- och huvudskydd. Motionsboxning är riktigt bra allroundträning för hela kroppen. Vartefter du kommer igång kan du sedan gå vidare och utveckla slagteknik, fotarbete och ge dig upp i ringen.

Boxning är inget för fegisar. Du får absolut inte vara rädd för närkontakt eller för att ta plats. Boxning passar dig som söker adrenalinkickar och gillar ett visst riskmoment där du får användning av din förmåga att kunna hålla dig iskall och läsa av situationen. Pröva också kampsporter som MMA, karate eller kung fu, som Gisele Bündchen avslöjat håller henne i trim.

Cykling

Den bekväme glider fram på en aerodynamisk liggvariant, den ombytlige hojar hybrid i skog och stad, medan den coola glider till och från jobbet på sin cruiser. Cykeln har tagit vägarna i anspråk på bred front. Förutom att cykeln är ett förträffligt transportmedel som ger vardagsmotion på köpet, kan den också bli ditt bästa träningsredskap – om du satsar på långdistansträning med landsvägscykling eller mountainbiking cross country.

Hälsoeffekterna är många: förbättrad kondition, bättre balans, stärkt skelett och muskler i lår, vader och rumpa, ökad syreupptagningsförmågan, samt att en rad sjukdomar såsom högt blodtryck och psykisk ohälsa motverkas. En stor fördel är att cykling är skonsamt mot kroppen, vilket gör den till en lämplig motionsform även för otränade, överviktiga och personer med knä-, led- och ryggproblem.

Passar dig som gillar frihetskänslan och vill träna utomhus utan krav på att passa tider. Det krävs dock att du är målmedveten, har stor uthållighet och gillar att gneta på – även om det spöregnar. Cykling är också bra om du är sådan att du lätt stressar upp dig eftersom regelbunden cykling har god effekt mot stress. Gillar du uthållighetsträning så varför inte lite längdskidåkning till vintern?

Inomhusklättring

Trendsporten klättring har fått ett rejält uppsving på senare år, inte minst isklättring. Klättring på klätterväggar inomhus är en jättebra träningsform där du tränar balans, smidighet och styrka. Spänning och nya muskler är vad du får, plus ett stärkt självförtroende. Dessutom är det otroligt roligt och passar alla typer av människor, ung som gammal.

För att få klättra i de olika klättercenter och hallar som finns måste du gå en kortare kurs tillsammans med en instruktör för att lära dig grundläggande teknik och säkerhet innan du får fortsätta på egen hand. Du klättrar dock aldrig ensam utan alltid med en partner så du måste våga lita på andra människor. Du ska helst inte ha lätt för att bli nervös; ett lugnt och metodiskt sinnelag är att föredra. En seg strateg som klarar av att se vägen framåt och hantera hinder längs vägen. Är du naturälskare kan du sedan börja klättra utomhus. Varför inte på väggar av is?

Ruffie

Ruffie är på god väg att få många anhängare, vilket inte är svårt att förstå för det är en rolig och tuff gruppträningsform. Ruffie togs fram av kampsportsprofilerna Musse Hasselvall och Usama Aziz och är baserad på olika kampsporter. Som en hård närkamp mellan två, fast utan sparkar och slag vilket gör den annorlunda. Passen kan köras både i sal och utomhus och är uppbyggda kring tre moment: par-, kamp- och fysövningar. Ni tränar grepp, lyft och dragkamper och förbättrar därmed kroppsstyrkan, konditionen, balansen och koordinationen. Träningen är väldigt effektiv och kul och pulsen åker berg-och-dalbana tack vare de tuffa intervallerna.

Inga förkunskaper behövs, däremot viljestyrka. Eftersom övningarna utförs i par är ruffie inget för dig om du är blyg och ogillar att vara fysiskt nära andra svettiga människor. Inte heller om du är rädd för mjölksyra! Liknande träningsformer är klassisk brottning och judo som dock innehåller kast.

Funktionell träning

Efter decennier av motionsformer fokuserade på att träna isolerade muskelgrupper och kroppsdelar en i taget, dök funktionell träning upp som svar på vår önskan att träna mer allround. Alltså förbättra kroppens övergripande fysiska förmåga och naturliga rörelsemönster effektivare och smartare.

Om du inte redan ingår i fanskaran är det hög tid att kliva in i ”boxen” och testa om inte crossfit är vad du söker. Crossfit är en hård och intensiv träningsform som utmanar hela kroppen. Det är fullt ös från början till slut och svettfaktorn är hög! Genom en kombination av styrke- och konditionsövningar under hög intensitet och snabba byten tränar du för att bli så allsidigt tränad och spänstig som möjligt. Den totala motsatsen till att gå till gymmet och köra samma monotona rörelser dag ut och dag in. Träningen passar dig som har kort om tid, lätt blir uttråkad och vill ha variation. Och som vägrar att ge upp! Du måste älska att sätta höga mål och pressa dig för att nå dem.

Andra typer av funktionell träning är Tabata, TRX, kinesis och boot camp. Även parkour som är vansinnigt kul, dock inte är lika högintensivt, bygger på samma idé, det vill säga att du med kroppsstyrkan genom hopp, klättring och rullar på snabbaste sätt ska förflytta dig genom olika stadsmiljöer.

Yoga

Även om högintensiv intervallträning är det allra trendigaste att ägna sig åt just nu så hittar allt fler även till yoga, som är ett perfekt komplement till all annan träning. Yoga går ut på att stärka både kropp och själ. Olika ställningar och mjuka rörelser kombineras med andning och kroppskännedom. Ofta förekommer även meditativa inslag eftersom insidan är lika viktig som utsidan.

Yoga finns i en rad olika varianter beroende på vad du har för mål och med vilken intensitet du vill träna; fysisk och dynamisk ashtanga yoga, mjukare hatha yoga, meditativ yin yoga med flera. Både latmasken som den hetsige som den högpresterande som den eftertänksamme kan alltså hitta ett yogapass den kommer att gilla.

Under sommaren är SUP-yoga, dvs. yoga på surfbräda, toppen, under kallare årstider är olika typer av hot yoga såsom bikramyoga perfekt. Värmen gör att även den stelaste person kommer djupt i olika positioner. Man ökar pulsen, förbränningen och kroppen får svettas ut.

Yoga passar alla personlighetstyper men är du ute efter flås är detta inget för dig. Annan typ av träning i samma gebit är soma, body balance och pilates och andra holistiska träningsmetoder.

Skärmträning

Spela, träna och ha kul. Tv- och datorspel är inte längre bara förknippat med stillasittande i timmar framför skärmen. Tvärtom erbjuder dagens teknologi bra möjligheter att röra på sig. Med olika dansprogram, träningsspel och appar där motion och träning kombineras med spännande spel kan du förbättra såväl rörlighet som balans, kondition och styrka – och vässa din tävlingsinstinkt. Så värst effektivt är det inte ska tilläggas, för att få upp pulsen ordentligt krävs att du är idog och noggrann i utförandet. Men det är kul och det finns en stor variation mellan aktiviteter, från dans och yoga till squash och golf.

Med tanke på den snabba utvecklingen har vi nog bara sett början på cybersport. Även streamad träning on-line där virtuella gruppträningspass leds att instruktörer lär sannolikt öka allt mer.

Motionsformen passar dig som helst tränar ensam. Träningen är lättillgänglig, du slipper ta dig någonstans och kan träna när du har tid. Det passar också för den som vill röra sig tillsammans med andra – oavsett om det blir en Pokémon Go-tur eller en ”dance battle” framför tv:n efter fredagsmiddagen.