Man kan inte låta bli att känna att Barsebäck Golf & Country Club vet mer om högklassig golf är några andra. Beläget på första parkett invid Öresund är Barsebäck inte bara en av Europas bästa golfbana utan också vackraste. I början av juni möts världsspelarna här igen för Nordea Masters 2017.
Vindpinade tallar söker sig mot himlen. Sikten är fri. I fjärran hägrar den danska kusten och Ven. Snart växlar naturens fond då banan vänder in mot land, och karaktärsfulla seasidehål får ge vika när skogs- och parkmiljön tar vid. Banans detaljer är förträffliga, kvaliteten svår att jämställa med något annat.
En rad stjärnspelare har vittnat om Barsebäcks estetik och höga klass, däribland Jack Nicklaus, Nick Faldo, Colin Montgomerie och Annika Sörenstam. Men det är nog få – om någon – som inte faller pladask för denna skånska guldklimp.
Det har vi delvis greveparet Marianne och Ian D. Hamilton att tacka för. De ägde Barsebäck Gods på det utskjutande näset mellan Lundåkra- och Lommabukten som varit i den Hamiltonska släktens ägo sedan 1743. Greve Hamilton var en duktig lantmästare och under hans styre blev godset ett europeiskt mönsterjordbruk. Varför sluta där?
1969 låter de således meddela sina planer om att starta en komplett country club av familjekaraktär. Innan de hann genomföra sina planer såldes dock godset 1974 till industrimannen Gösta Carlsson, som tack vare sina utlandsresor hade fått smak på golfresorter. Han skred istället till verket. I dag, 40 år senare, har drömmen om en prima golfresort med en internationell mästerskapsbana blivit sann.
Som spelare bjuds man på mästerliga utmaningar och en härlig atmosfär och de två 18-hålsbanorna, Masters Course och Donald Steel Course, är lika spelvärda. Masters Course erbjuder en fin blandning av skog och park med hål som emellanåt sätter en på prov vad gäller slagrepertoar och taktik. Sinnena skärps sedan när man når seasidehålen längs Öresund; om sidvinden friskar i gäller det att se upp. Donald Steel Course är lika fin och spännande att spela som sin berömda syster. Vackra skogshål med majestätiska tallar och parkhål med snäva doglegs och intressanta vattenhinder ger banan en tydlig karaktär av risk & reward.
Och det är just kombinationen av de två banorna som ger den stora behållningen, Barsebäckskänslan. Det allra bästa är att förstås bo över på resorten för att hinna ta ett ordentligt bett av bägge. Som komplement finns även Litorina Course, en 9-håls korthålsbana.
Barsebäcks målsättning är hela tiden att tillhöra toppskiktet i Europa. Extra tydliga blir klubbens ansträngningar när de strålar samman inför en stor tävling som Nordea Masters när hela golfvärldens blickar vänds hit. Första gången Barsebäck stod värd för tävlingen, då under namnet Scandinavian Masters, var 1992. Under årens lopp har här arrangerats ytterligare tolv Europatourtävlingar, på det trettonde då Nordea Masters återvänder hit i början av juni. Att Barsebäck även varit spelplatsen för Solheim Cup (2003) och Elitserien flera år i rad får oss att hoppas på mer. Ryder Cup, kanske? Det känns som om det är läge för en oförglömlig europeisk triumf på Barsebäcks klassiska mark.
Läs även intervjun med Claes Nilsson, tävlingsansvarig för Nordea Masters som avgörs på Barsebäck 1-4 juni.
Foto: Peter Cordén, Golf is Art