Hos Oscar Jacobson är skräddad elegans en essentiell del av märkets mode-dna. Men inte utan en väl avvägd dos sportighet. För SS 2017 bjuder de på en nytänkande golfkollektion i klassiskt snitt upphottad med nya spännande material.

Det svenska herrkonfektionsföretaget Oscar Jacobson har gjort kvalitetsplagg i över 114 år. Som ett av Nordens ledande varumärke för modemedvetna män är det synonymt med gediget hantverk, intressanta detaljer och tidlös stil. Det för OJ-garderoben karaktäristiskt dressade herrmodet är väl representerat i årets golfkollektion, för medan många andra golfmärken kör med en sportigare stil står märket för en mer uppklädd look på golfbanan.

– Vi försöker att särskilja oss lite mot den vanligaste strömningarna idag som förespråkar ett väldigt sportbetonat golfmode. Vi tillför elegans, medvetenhet och hög kvalitet på ett annat sätt. Det gör också att våra golfplagg inte enbart kan bäras på banan utan även fungerar i vardagen vilket vi ser en tydlig efterfrågan på, säger Oscar Jacobsons produktchef Carl-Johan Frisk.

Ett långt modearv kan ibland vara en börda men i Oscar Jacobsons fall är det snarare bakåt man alltid sneglar för att komma framåt.

– För oss är det jätteviktigt att hela tiden förhålla oss till det. Vårt arv och vår historik är en av våra mest värdefulla tillgångar och också en av våra stora fördelar. Det har vi med oss i allt vi gör, även inom golf arbetar vi mycket med passform och kvalitet i tyger. Kvalitetstänket är något vi är väldigt stolta över.

Årets golfkollektion har tre olika färgteman – Resort med fräscha sommarfärger som marinblått, vitt och grått som bas, Club där man adderat en splash av rosa, samt Performance-temat där en starkt gulgrön nyans utgör accent.

– Marinblått är något vi alltid har i kollektionen och vitt är en nyckelfärg som lättar upp paletten. Det finns en manlighet i det vita som kommer fram när man matchar med det blå. När man sedan adderar säsongens accentfärger aquagrön med en ljusgrå nyans och rosa med olika blåtoner skapar det spännande kombinationer. Mönsterbilden är i gengäld väldigt nedtonad, SS 2017 handlar mer om kläder med sobra skärningar i dessa fina färgkombinationer.

Vad har varit de största inspirationskällorna?

– Inspirationen kommer mycket från vårt arv. Inför varje säsong går vi genom arkiven och ser vad vi hittar i tidigare färgpaletter, gamla modefotograferingar, tidningsklipp och plagg som vi sparat. Vi har ett stort arkiv som alltid inspirerar. Sedan reser vi mycket och ser vad som händer i världen och på de stora mässorna.

Moderna material är designade för att man ska kunna prestera optimalt i alla typer av väder. På vilket sätt använder ni er av detta när ni designar utan att för den skull ge avkall på er siluett?

– Kvalitet och sömnad i kombination med funktionsmaterial gör plaggen ganska unika. För 2017 introducerar vi ett helt nytt japanskt material som vi inte arbetat med tidigare, bland annat i vårs poloshirts Ivo och Ace. Det är en polyester med alla de tekniska funktionerna men där vi försökt att uppnå en bomullskänsla som ökar upplevelsen och helhetkänslan av att bära plagget. Förutom att tyget andas, inte bleks i solen och även har ett UV-skydd är det väldigt hållbart. Sedan har vi utvecklat våra merinoullplagg. De är klassiker som vi har haft i kollektionen i 30 år men nu har vi tillsammans med en leverantör arbetat med ett helt unikt garn där fibertjockleken ligger så nära kashmir man kan komma.

Berätta om era nyckelplagg i kollektionen!

– Vi har en hel del nyheter i år. Förutom Ivo och Ace i det nya materialet introducerar vi en helt ny byxa för säsongen, Laurent, som vi är otroligt stolta över. Utan att ge avkall på ett snyggt snitt har vi gått utanför ramarna för vad som kanske är vanligt när man ritar en golfbyxa och lyckats få in helt nya värden. Det är första säsongen vi gör den här typen av gediget grundarbete där vi jobbat tillsammans med en mönsterkonstruktör specialiserad på sportkläder. Byxan har en avsmalnade fotvidd vilket gör att byxan inte fladdrar i vinden, i gengäld är den lite större upptill för komfortens skull. Materialet är en teknisk polyester och med fyrvägsstretch är det den mest komfortabla och performance-drivna golfbyxa jag någonsin testat.

Vilket plagg ur årets kollektion är din favorit?

– Jag måste säga vår nya byxa. Vi har alltid varit starka på stickade överdelar och även byxor men nu har vi tagit byxan till en helt ny nivå: Det känns jättekul att kunna presentera den. Den finns även i shortsmodell.

Solen skiner och det är 20 grader varmt. Vilken outfit blir ditt val för golfbanan då?

– Antingen ett par Laurent-byxor som sköna att spela i även om det är varmt, eller våra Cadmus-shorts i marinblått. Till det blir det en vit teknisk piké och en snygg golfhandske.

Dina bästa stilråd för SS 2017?

– Att inte kompromissa och klä ner sig när man spelar golf. Det finns det ingen som helst anledning till. Det är bara att fortsätta upprätta hålla en god stil även på golfbanan!

Vilket golfmode vill du aldrig se igen?

– Det måste bli de skrikigt mönstrade byxorna, den typen är önskvärt att slippa se i fortsättningen. De känns helt passé, säger Carl-Johan Frisk.

 

Oscar Jacobson hittar du i välsorterade shopar och på sport.oscarjacobson.com.