Många golfare och särskilt kvinnor skulle behöva bli starkare för att få mer längd i slagen. Men det är också viktigt att ha rätt teknik. Här bjuder några av Sveriges duktiga golftränare på sina bästa knep för att kräma ur det där lilla extra ur drivern.

 

Upp, upp, uppställning!

För att kunna maxa din drive och slå långt är rätt uppställning A och O. Du vill nämligen slå ”upp” på bollen, dvs. träffa bollen med klubban på väg upp i framsvingen. Placera bollen långt fram i stancen, strax innanför din främre häl. Pegga så pass högt att halva bollen är över klubbhuvudet. Ställ upp klubbhuvudet bakom bollen, mot ditt siktmärke/målet. Fatta klubban med din främre hand, och låt arm och skaft bilda en rak linje. För att kunna bibehålla denna linje måste du när du lägger på din bakre hand, sänka samma axel så att du når. Framifrån sett är ditt axelplan nu lutande. Ditt eget huvud ska ligga bakom bollen i uppställningen.

Starta svingen genom att rotera axlar och höfter i baksvingen. Från toppen, låt klubban ta samma väg tillbaka i nedsvingen och var noga med att bibehålla linjen arm-skaft vid bollträffen så att den är densamma som vid uppställningen. Ligg kvar med huvudet bakom bollen och våga känna att du slår bollen ”uppåt” och ”utåt” i framsvingen. Känn dig stark och atletisk – och skicka iväg bollen som en katapult!


Maria Magnusson, PGA Club Professional, Albatross Golfklubb
(Foto: Jacob Sjöman)

 

Rotera rätt

Ett av de vanligaste felen hos framförallt många kvinnliga golfare är problem med att rotera kroppen rätt i baksvingen. Ofta hamnar överkroppen lutandes åt vänster (om du är högerspelare) mot målet, vilket gör det svårt att starta framsvingen på ett korrekt sätt och hamna rätt i träffögonblicket. I baksvingen ska man rotera upp överkroppen runt kroppens centrum tills axeln hamnar under hakan. Det kommer att skapa mer fart i nedsvingen, ge en bättre träff och därmed mer längd i slaget.

En bra övning för att lära sig rotera rätt är att ställa sig på två mjuka balanskuddar. De hjälper dig att stabilisera underkroppen vilket leder till att överkroppen automatiskt roterar på rätt sätt. Börja med att korsa armarna och lägga händerna på axlarna. Rotera sedan i golfuppställning utan klubba och boll. Efter hand kan du varva med att slå halvsvingar utan boll fortfarande stående på balanskuddarna, och till sist med boll. Bekräfta gärna genom att kolla i en spegel när du gör detta.


Nathalie Berglind, PGA Professional, Ågesta Golfklubb
(Foto: Jacob Sjöman) 

 

Hitta rätt tempo och accelerera

Många har hört att man ska svinga lugnt och låta klubban göra jobbet. Det är förvisso sant, men det fungerar inte alltid om man vill ha längd. För att kunna slå längre är det viktigt att accelerera genom att slå till bollen. Hos alla duktiga spelare kan man tydligt se ett accelererande förhållande mellan bak- och fram-sving, där bak-svingen är tre gånger så långsam som fram-svingen (tour tempo).

Många damer har samma fart i både bak- och fram-sving, vilket gör att bollen oftast går rakt men kort. Försök istället att hitta en bra rytm där du svingar bak i ett tempo som tillåter att du sedan kan få upp farten på nervägen och slå till bollen och svinga igenom. Det är lätt att man svingar bak för snabbt och då blir det svårt att få mer fart fram.


Johanna Pyk Jargård, Head pro, Mölle Golfklubb

 

Fokusera på målet

Målfokus och bestämdhet är viktigt för att kunna slå långt. Väljer du ut ett tydligt mål dit du vill slå bollen och känner dig säker på ditt beslut, ökar du möjligheten att hamna där. Ett tydligt mål gör också att fokus hamnar dit du ska istället för på eventuella hinder, vilket garanterat kommer att lyfta ditt spel.

Oavsett din spelnivå är det viktigt att målet du väljer är ett till ytan mindre mål. Detta kommer ofta naturligt vid kortare slag, men på tee är det lätt hänt att tänka ”bara träffa fairway” eller ”bara rakt fram”. Välj istället ut en mindre del eller fläck på fairway, eller kanske ett träd långt fram som ligger bra i linje. Genom att ta ut och fokusera på ett väldefinierat mål blir det lättare att utföra rörelsen, och du kommer att vara mer bestämd i svingen och få mer fart. Vid osäkerhet är det annars lätt att hålla igen. Känner du att du tvekar, uttala gärna målet högt för att göra det extra tydligt. 100 procent målfokus för maxade drivar!


Veronica Cervin, PGA Golf Professional, Enköpings Golfklubb

 

Öva på vidd, tryck och framsteg

Övning ger färdighet. Dessa enkla övningar kan hjälpa dig att öka längden på dina drivers.

”Vidd”: Greppa klubban med den övre handen som vanligt och den nedre cirka 10-15 cm nedanför. Svinga bak i en trekvartssving och upplev att båda armarna känns ganska raka; du ska trycka händer och klubba långt bort från bröstkorgen. Genom en ökad vidd får du mer fart på klubbhuvudet i nedsvingen.

”Steget fram”: Ställ upp dig som vanligt till bollen. Rotera upp och när du nått toppen av baksvingen, ta ett steg med den bakre foten i riktning mot målet, samtidigt eller aningen före armarna går ned mot bollen. Syftet är att få igång underkroppen före överkroppen i ned-/framsvingen, vilket skapar mer fart och en extra ”skjuts” på överkropp och armar.

”Grepptryck”: Olika grepptryck passar olika golfare och påverkar hur klubbhuvudet beter sig i bollträffen vad gäller fart och precision som båda påverkar längden på slaget. Testa att slå bollar med olika grepptryck och jämför skillnaden mellan att greppa mycket löst, medium och mycket hårt. Håller du för löst kan klubbladets position bli för ojämn i träffögonblicket och du träffar orent och tappar längd. Håller du för hårt kan hela kroppen bli för spänd. Vilket grepptryck passar dig för att få mer fart på klubban?


Karin Östlund Landehag, PGA Professional, Tyresö Golf

 

Behåll handledsvinkeln

En golfsving är som en kedjereaktion – om någon del under vägen rör sig utanför kedjan, påverkas hela rörelsemönstret. Amatörgolfare startar ofta framsvingen genom att klubban kastas iväg från toppen. Många upplever att det blir kraft i slaget om det är armarna som får trycka iväg klubban. Problemet blir då bland annat att handledsvinkeln rätas ut och viktig fart går förlorad.

Försök istället att behålla din handledsvinkel i starten, det ska kännas som att du ”drar” greppet ner mot marken. Öva med en peg instucken i greppändan och försök att få pegen att röra sig ner mot marken i starten av din vändning. Du klarar detta bäst om din framsving startar med en rotation i underkropp och höft. Denna rörelse gör att du kommer att kunna behålla handledsvinkeln längre och därmed också snärten. Armarna känns mer avslappnade och din release av klubbhuvudet square till bollen. Så behåll din handledsvinkel för fler träffar i sweetspot och mer längd i slagen!


Annika Mortimer, PGA Club Professional, Kungsbacka Golfklubb