Spela kort – och oftare. Konceptet med 12-hålsbanor är här för att stanna.

Antalet 12-hålsbanor ökar – och vi älskar det! Varför?

För det första, det går snabbare att spela en runda. Missförstå mig rätt här, vi älskar alla att spendera så mycket tid som möjligt ute på golfbanan. Men det är knappast någon hemlighet att 18 hål tar tid att spela. De flesta andra sporter kan spelas och avnjutas på 2–2,5 timmar, men golf tar ofta mer än dubbelt så lång tid. I ett worst case scenario är det en dagslång aktivitet. Vem har den tiden att lägga på en golfrunda med de hektiska liv vi lever? Tid, inte pengar, är det största hotet mot golf idag vilket också många studier visar är en av de främsta anledningarna till varför folk slutar. Att spela 12 hål ger dig tid över för andra saker, plus att du kan spela oftare eftersom du lättare kan få in en runda i kalendern.

För det andra, så möter det kraven från en ny generation golfare. Golfen förändras och klubbarna måste anpassa sig till dagens uppkopplade och krävande medlemmar och gäster. 12-hålsbanor är inte bara toppen för att få folk att spela oftare, de är också suveräna att starta med för nybörjare precis som får äldre som väljer att downsiza sitt spel när orken minskar och en 18-hålsbana upplevs för lång och för fysiskt krävande. Dessutom är 12-hålare ett bra sätt att introducera barn till golf och en perfekt plats för tonåringar att hänga på.

Och för det tredje, eftersom det är det ultimata alternativet. Inte för kort, inte för lång. Samtidigt som det triggar dig att bli mer kreativ och flexibel i din game plan. Och låt oss inte ens gå in i diskussionen om att en golfrunda traditionellt anses vara detsamma som att spela 18 hål. Det är dags att vi ser på golf på ett annat sätt. Golf ska vara enkelt och tillgängligt. Åtminstone jag spelar hellre tolv väldesignade hål i god kondition än 18 mediokra.

En pionjär på svensk mark var Troxhammar (bilden) utanför Stockholm, som byggde ut sin separata 9-hålsbana till 12 hål. Ett av målen var att attrahera golfare som prioriterar sin tid. Inte helt oväntat gjord Troxhammars 12-hålsbana succé när den öppnade 2009 och den är idag ett uppskattat komplement till klubbens fullängdsbana och också Sveriges enda slopade 12 hålsbana.

När Sommaro Golf vid Klarälven utanför Karlstad gjorde detsamma, adderade tre nya hål till de existerade nio hålen, erfor de samma höga entusiasm bland medlemmar och gäster.

Och som de allra flesta golfare skulle hålla med om: vilket antal golfhål som helst är värt det!


Här är några 12-hålsbanor vi gillar!

Sommarro Golf Karlstad

Troxhammar Golfklubb, Stockholm (Skå)

Jarlabanke Golfklubb, Stockholm (Täby)

Oxie Golfklubb, Malmö

Ingelsta Golfklubb, Norrköping

Vilshärad Golfbana, Halmstad