Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Om att våga

Varför är det så läskigt att ta det där steget? Trots att vi bär på drömmar, eller brinner väldigt starkt för någonting så vågar vi ändå inte lita på magkänslan när den säger till oss att det är dags. I stället kommer rädslan krypande och tankarna far iväg: Tänk om jag väljer fel? Vad händer om jag ångrar mig? Klarar jag verkligen av detta?

Själv har jag alltid varit en person som levt med både hängslen och livrem. Jag har många gånger tvekat eller till och med avstått att ta de där stora avgörande stegen i livet trots att jag innerst inne velat. Vägt saker fram och tillbaka. Skrivit plus- och minuslistor till förbannelse men ändå fegat ur och stått kvar på samma ställe. Jag har generellt svårt att släppa taget om tryggheten, även vid de tillfällen då jag känner att det någonstans skaver och min nyfikenhet drar mig åt ett annat håll – men jag har äntligen vågat lämna säker mark.

Det är inte lätt att agera konstruktivt när känslorna talar flera språk samtidigt. Men det underlättar att förstå hur vårt känslosystem fungerar och hur du ska våga släppa taget om tryggheten.

”Jag hoppar när det känns bra”, säger tjejen som står på den 100 meter höga avsatsen till floden. Hon har en kraftig anordning runt sina fotleder till vilka ett elastiskt rep är fäst – hon är i färd med att hoppa bungy jump.

I livet möter vi situationer när känslan i maggropen signalerar oreda. Det kan vara obehag, nervositet eller rädsla. Ofta kommer dessa känslor när vi står på gränsen till något nytt, något ovant. Det kan vara allt från vår första skoldag, det nya jobbet, första dejten, eller som nu när vi genomlider coronakrisen utan att ha något facit för hur det kommer att sluta.

Känslor kan vara komplicerade. De kan ge oss energi och styrka men också få oss att agera på sätt som vi i efterhand ångrar. Det är inte lätt att som människa agera konstruktivt, eller som psykologen Dr. Daniel Goleman kallar det, agera ”emotionellt intelligent”. Våra känslor är en evolutionär kvarleva som fungerar likt en inre värdemätare. Dina känslor signalerar något till dig. Svårigheten ligger i att förstå exakt vad de signalerar. När vi blir rädda vill vi gärna dra oss undan. Vi vill fly, fly till det bekväma, det säkra. Känslan av trygghet är positiv och trygghet tillåter människor att växa. Men många gånger i livet kan detta faktiskt vara tvärtemot vad vi behöver och vad vi egentligen vill. När du sitter och funderar på ett karriärbyte kommer känslan i maggropen inte att signalera trygghet. Det är inte så vi fungerar.

Problemen uppstår när vi använder våra känslor som ledsagare, när vi låter dem styra. Den känslomässigt intelligente låter i stället känslan fungera som en indikator, som ett ytterligare sinne som låter oss förstå omgivningen och oss själva bättre.

”Jag hoppar när det känns bra.”

Tjejen på avsatsen har drömt om att hoppa bungy jump i flera år. Resan till Nya Zealand skulle krönas av det magiska hoppet. Hon känner som alla andra förstagångshoppare rädsla, och gör allt för att hålla fast vid tryggheten. Och trygghet är väldigt bra, men trygghet i livet ska inte förväxlas med naturliga känslomässiga svängningar. Den som gör det blir ofta kvar på plattformen och får åka hissen ner till sina vänner som väntar vid flodstranden.

Så nästa gång du står och väntar på att rätt känsla ska infinna sig, fråga dig själv om det egentligen inte bara är dags att hoppa.

Outfitdetaljer: Dubbelknäppt linnekavaj Massimo Dutti (liknande här) // Croppade jeans Kappahl // T-shirt med tryck H&M // Loafers Peter Kaiser (liknande här) // Solglasögon Ahkka Akenberg

 

 

Foto: Sean Lewthwaite