Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Minns du vad du hade på dig då du gick på din första jobbintervju?

Jag ska vara ärlig, jag gör det inte. Men så var ju detta också nästan 30 år sedan. Jag kan dock anta att en mycket möjlig klädsel var något baserat på kavaj.

Alltså kavajen, detta underbara plagg som funkar över alla säsonger och tillsammans med alla plagg. Lika fint att hänga över axlarna ovanpå festklänningen som till favoritjeansen. Min signaturlook är utan tvekan jeans och en snygg, välskräddad kavaj. Det skulle jag i princip kunna bära 24/7, 365 dagar om året.

Vid tidpunkten för min första anställningsintervju – och då räknar jag inte in sommarjobben jag hade i tonåren – ägde jag förmodligen bara en enda kavaj. Den med matchande kjol i mönstrad linneblandning som jag köpte inför studenten. Det här var i slutet av 1980-talet så axelvaddarna var inte att leka med. En riktig powerkavaj! Och det var så jag kände mig när jag tog på den, även om jag förstås också var nervös inför intervjun till det där assistentjobbet på Ericsson.

Att känna sig bekväm i sin klädsel är så viktigt i situationer där man inte får tveka på sig själv. Trots mina tvivel och rädsla kring själva jobbintervjun, så kommer jag ihåg att jag kände mig rätt säker när jag klev in i rummet. Jag höll huvudet högt, såg personen i ögonen och hälsade med fast handslag. Och jag fick jobbet!

Du har utan tvekan hört mig säga detta tidigare, men jag är fast övertygad om, att om du ser ut och känner dig som bäst, så presterar du som bäst. Du för befäl över ett rum bättre, du håller andras uppmärksamhet längre, du KÄNNER dig starkare, när du bär en outfit som får dig att känna dig som allra starkast.

För det är just poängen; att vara modemedveten i dag handlar om att vara medveten om sina modeval och på vilket sätt kläderna får dig att må och framstå. Grunden är att faktiskt hitta DIN stil, där du känner dig snygg och bekväm.

Att gå på jobbintervju kan vara nervöst, men förutom klädseln så finns det några saker man kan tänka på för att göra ett gott intryck. Här kommer mina bästa tips!

Kroppsspråket

Att tala så att andra lyssnar och förstår vad du vill säga är inte alltid enkelt. Även om informationsutbytet börjar och slutar med ord, så finns också en rad andra faktorer som påverkar, inte minst ditt kroppsspråk. Ibland kan kroppsspråket, utan att man är medveten om det, säga en helt annan sak än vad du säger med ord, vilket gör att ditt budskap blir svårtolkat. För att skapa god kontakt under intervjun, försök att le och möta den andres blick. Det skapar förtroende och bygger relationen. Tänk också på att rikta kroppen mot personen du talar med, ha en rak hållning och sitt inte med korsade armar framför bröstet. Och när du hälsar, ha ett ordentligt handslag – fast och säkert och varken mesigt eller för hårt.

Rösten

Förutom kroppsspråket är rösten en viktig del av kommunikationen. Försök att tala så naturligt som möjligt, utan att dra på i tempo eller gå upp i röstläge. Det ger bara intrycket av att du är stressad och orolig. Känner du att du börjar prata snabbare än vanligt så pausa och ta några djupa andetag. Det är inte farligt att det blir tyst en liten stund! Lyssna på hela frågan innan du svarar.

Förberedelser

Det allra bästa inför en ny situation är att generalrepa innan. Öva på de vanligaste intervjufrågorna tillsammans med en vän eller din partner. Våga tala för ”varan”, dvs. lyft fram de färdigheter du har som är relevanta för jobbet, men också på kvaliteter du behöver förbättra. Träna på att motivera och ge konkreta exempel på dina påståenden. Läs också på om företaget så att du kan ställa frågor, då visar du att du är engagerad och intresserad. Se till att ha allting redo i god tid; outfit, kopior på ditt cv, penna och papper och eventuella referenser. Och kom för guds skull inte för sent till intervjun! Ta reda på hur du bäst tar dig dit så att du hinner ta en stund innan intervjun för att peppa dig själv och skapa positiv energi.

Lycka till – och vill du ha fler tips på hur du framstår som mer självsäker så läs gärna mitt tidigare inlägg om det här.

Outfitdetaljer: Kavaj Massimo Dutti // T-shirt Cos Stores X Akenberg // Skinny jeans Cheap Monday (Afound) //  Skärp Cos Stores // Pumps Vagabond

 

 

Foto: Sean Lewthwaite