… och säkerställer att man får åtta timmars sömn varje natt …

I en utopi skulle jag ägna sex till åtta timmar om dagen med att arbeta exklusivt med Sweet spot stories och Akenberg och utveckla de verksamheterna. I verkligheten är involverad i en rad olika uppdrag utöver dessa plus att jag har ett krävande deltidsarbete.

Många av er har säkert liknande situationer, ni har en anställning på hel- eller deltid men skulle helst av allt vilja ägna all tid åt ert eget företag som ni startat vid sidan om. Vi vill alla uppnå våra drömmar – men vi vill också kunna betala hyran och sätta mat på bordet. En ekvation som inte alltid är helt enkel. Nu har jag inga egna barn, vilket gör att min situation ser lite annorlunda ut än många andras som lever familjeliv med all den marktjänst det innebär. Men det blir ändå svårt att få tiden att räcka till och känna mig tillräcklig och hinna med allt jag vill och måste.

Så, jag tänkte dela med mig av några tips på hur du kan bedriva ett deltidsarbete (eller varför inte ett heltidsjobb) samtidigt som du bollar ett personligt projekt eller bolag och ändå kan se till att få åtta timmars sömn varje natt.

Definiera din idé

Först och främst måste du ha en tydlig vision och målsättning och bryta ner det i vad du vill uppnå i närtid och på fem års sikt. Fråga dig själv: Vad ser jag mig syssla med om tio år, och vad behöver jag göra för att nå dit? Små delmål är alltid lättare att visualisera, så länge som du inte avviker från vägen mot det övergripande målet. Ändra ditt tankesätt från ”Jag har inte tillräckligt med pengar för att skaffa mig ett eget kontor” till ”Hur länge måste jag spara för att kunna investera och skaffa mig ett eget kontor?”.

Bli sköldpaddan, inte haren

Ni minns fabeln om sköldpaddan och haren? Rom byggdes inte på en dag och pressar du in allt för många uppdrag, jobb, deadlines och resor i kalendern så kommer du garanterat att beröva dig själv på den viktiga sömnen – och på lång sikt bränna ut dig. Var realistisk och acceptera mängden arbete du kan göra på det mest professionella sättet, både i din egen business och där du är anställd. Det spelar ingen roll om du kan göra hundra saker om ingen av dem håller tillräckligt hög kvalitet. Ett tips är att ta hjälp av de digitala verktyg som finns i din telefon såsom kalender, larm och anteckningar så att du inte förtar dig.

Förstå din chef och vice versa

Helst bör du förstås ha en bra relation med din chef och hon/han bör vara medveten om det arbete du utför. En bra chef förväntar sig inte att du ska ha samma jobb hela livet, utan vet (och hoppas) att du ska vilja utvecklas och gå vidare. Om din chef bara försöker få dig att arbeta övertid är det kanske dags att hitta ett nytt deltidsjobb. Att ha en bra chef är också ett jättebra sätt för att ta till dig erfarenheter och träna upp ditt eget ledarskap för dina framtida anställda så tveka inte att lära av dem.

Time management är avgörande

Varje ledig stund är värdefull – från pendlingen i tunnelbanan till helger och ledigheter. Personligen gillar jag att ha med mig en liten anteckningsbok för att få ner tankar och idéer som dyker upp. Jag tycker också att en klocka på armen är det bästa sättet att hålla koll på tiden och inte använda mobilen för då är det så lätt att fastna i annat (Instagram tar redan för mycket tid av mitt liv). Acceptera att du kommer att behöva arbeta sent på kvällarna eller offra några timmar på helgerna. Varje ansträngning kommer att vara värt det!

Klä dig till framgång

Kläder och utseende är långt ifrån en ytlig fråga. Att klä sig för jobbet du vill ha får folk att ta oss lite mer på allvar. Men det får också dig att ta dig själv på större allvar. Bär du kläder som du inte trivs i eller som gör att du känner dig fel i sammanhanget så kommer du att tvivla på dig själv. Bygg en bra basgarderob med stilrena plagg såsom snygga blazers, jeans, skjortor och accessoarer av hög kvalitet och som du kan variera på många sätt. Då ser du välklädd ut oavsett tid på dagen – och sparar en väldans massa tid!

Och om du känner att du har uppnått dina mål, att du drar in dubbelt så mycket på din egen business som din arbetsgivare betalar dig så kanske det är dags att klippa bandet och hoppa. Att arbeta 100 procent för sig själv och göra det du drömmer om fullt ut är så häftigt och berikande,

Lycka till!

Outfitdetaljer: Polotröja Massimo Dutti (liknande här), jeans Kappahl // skinnjacka Massimo Dutti (liknande här) // Ullhalsduk Weekday // Stövletter Bianco (liknande här) // Väska Massimo Dutti (liknande här)

 

 

Foto: Sean Lewthwaite