Detta inlägg innehåller reklamlänkar.

Hur positivt tänkande kan förändra ditt liv.

Pandemin har blivit en ringklocka för oss, inte minst hur mänskligheten som art måste bygga upp nya och bättre strukturer när detta är över.

Det är också en stor övning i praktisk etik som vi går igenom just nu. Jag tror att det är en viktig tid då man lär sig mycket om ansvar och omtanke, och vad det betyder i verkligheten. Jag tycker att det känns som att tiden nu  har väckt en djupare längtan efter att söka verklig mening med livet. Håller ni med? Jag tänker att vi människor längtar efter att återvända till det mest grundläggande, och i allt högre grad värdesätter själva livet. Glädjen i att leva.

Strävan efter personlig lycka har aldrig varit starkare – genom ett positivt tänkande får du det att hända. Men positivt tänkande är mer än att bara skaka av sig motgångar, eller blunda för saker. Det handlar inte heller om någon abstrakt metod som lovar evig lycka. Tvärtom är det ett förhållningssätt till livet, som gör att du kan ändra din vision om världen, andra och dig själv.

Sheryl Sandberg, den ikoniska toppchefen på Facebook, skrev om detta i sin bok ”Plan B” (klick) som kom 2018, om hur man lär sig att hantera livets svårigheter och hittar glädjen igen. I synnerhet understryker hon det positiva tänkandets roll i att överleva en smärtsam prövning, i detta fall hennes makes död några år tidigare. Det handlar helt enkelt om att tänka annorlunda och se livet från den ljusa sidan.

Ändra din uppfattning om saker

På kontoret, när ens kollega eller bekanta ger en negativ kritik är det inte ovanligt att ta åt sig och sedan ägna resten av den dagen med att må dåligt och i slutändan tro att man är lika dålig som sitt arbete. Positivt tänkande här gör det möjligt att inte fokusera på den enskilda händelsen, utan snarare komma ihåg alla andra gånger då dina handlingar berömdes. Genom att ändra din uppfattning tvingar metoden dig att hålla fast vid det positiva i varje situation och sätta saker i perspektiv, men också att inte låta dig slösa bort onödig energi. Du lär dig att inte dramatisera saker och kan lättare gå tillbaka till din stabila grundkänsla.

Bli snäll igen

Du måste ta itu med kärnpunkten i problemet: att ändra synen på dig själv. På så sätt kan du tillåta dig att göra misstag, gratulera dig själv till små dagliga framgångar och acceptera andras komplimanger. Denna vänlighet gäller också gentemot andra – att vara positiv ökar känslan av tacksamhet mot omgivningen. Det finns det många fördelar med, som att vi mår bättre och känner hopp inför framtiden. Det försvarar också för våra negativa känslor att ta plats och ger en känsla av varaktig välbefinnande.

Lindra stress

Ett positivt tänkande gör det möjligt att fokusera på nuet och hålla på att älta eller förutse problem som kanske aldrig kommer att dyka upp. Det hjälper dig att sluta vilja kontrollera allt. Vi måste acceptera vissa saker, våra egna misslyckanden och besvikelser, att vi inte kan styra vissa situationer som nu med pandemin, och framför allt inte att försöka dölja vår rädsla och sorg. Tack vare det kan vi bli lugnare.

Skapa en positiv miljö

För att vårda din optimism och få den att blomstra bör skapa en positiv miljö där du sätter mål, skapar rutiner och genomför dina projekt. Allt det bidrar till en känslomässig stabilitet. En av de viktigaste bitarna för positivt tänkande, tycker jag själv, är att projicera sig själv mot en målbild. Att kunna rikta sin energi och omvandla drömmar eller önskningar till verklighet är så givande och skapar en verklig känsla av prestation. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det här vet väl de flesta men regelbunden sömn, fysisk rörelse och en balanserad kost hjälper till att må bättre i både kropp och själ.

Tillämpa ett positivt tänkande i vardagen

Det låter kanske fånigt men gör ett schema. Skriv in små pauser varje dag i kalendern då du lägger undan allt annat och fokuserar på nuet. När du är ledig, ta längre pauser där du utvecklar dina personliga intressen. Det kanske är något projekt du vill starta en aktivitet som du gillar. Och när du går och lägger dig på kvällen, lyft fram tre positiva saker från dagen så att du somnar med en positiv inställning. Hjärnan kommer att registrera denna känsla av välbefinnande och tacksamhet. Du kommer kort sagt att programmera ditt undermedvetna att komma ihåg de positiva stunderna!

Outfitdetaljer: Kappa Cos Stores // Jeans Lee // Loafers Massimo Dutti (liknande) // Handväska Cos Stores (liknande)

 

Foto: Sean Lewthwaite