Efter en tuff morgonworkout njuter jag av känslan av att ha presterat, ni vet den sköna känslan som ömma muskler och den mentala avbockningen i rutan för daglig motion ger. När jag går från gymmet är jag nyduschad, glad, redo att ta mig an dagen och hungrig. Någonstans på vägen mellan crosstrainern och kontoret börjar magen kurra. Väl där blir det första stoppet skrivbordet. På med datorn och en snabb koll i mejlboxen. Det andra stoppet? Köket. På med kaffemaskinen och sedan något snabb ätbart i magen.

Efter en bra svettsession är det smart att fylla på med energi, men man vill samtidigt inte behöva ångra allt arbete man just lagt på på gymmet. För att behålla sitt hälsosamma initiativ är det viktigt att välja ett bra mellanmål efter träningen, som tankar kroppen med energi och håller blodsockret i balans – tills nästa påfyllning. Själv är jag definitivt inte guds bästa barn när det gäller att äta näringsriktig mat överlag, och dessutom kan gå en hel dag innan jag kommer på att, just det, kanske något i magen vore bra. Även där vet vi ju alla att hur vi äter i lika hög grad som vad vi äter påverkar hur vi mår och presterar, att vi ska äta regelbundet och fördela intaget jämnt över dagen. Det är här de nyttiga och goda snacksen kommer in i bilden.

Bloggarnas standardmacka avokadotoast är dock inte för mig eftersom jag avskyr avokado. Däremot kommer här sex andra näringsrika alternativ för endorfinrush och maxad energi.

Hårdkokt ägg

Frågan är om inte ägg är världens bästa livsmedel – och det smartaste snackset. Förutom att näringsinnehållet är mycket bra med viktiga fettsyror, vitaminer, mineraler och antioxidanter, är ägget fullpackat med fullvärdigt protein som håller dig mätt länge. Och allt serverat allt i en praktisk förpackning! Med ett par hårdkokta ägg i väskan är du alltid redo med ett gott, nyttigt och mättande mellanmål.

Rawfoodbollar

Mixa 100 gram nötter/mandel med 100 gram dadlar, 4 msk kakao och 2 msk starkt kaffe och rulla dem sedan I kokos. Eventuellt kan man ha I lite jordnötssmör om man vill. Att packa ner små rullar med kalla pannkakor fyllda med keso, skivad banan och blåbär är också ett gott och nyttigt snacks att ha med I bagen. Varför inte I en liten låda med inbyggd kylklamp?

Grönkålschips

En näve grönkålschips i jobbpausen? För ett antal år sedan seglade grönkål upp som den nya trendiga råvaran. Den kalorisnåla grönsaken är en riktig näringsbomb och går att variera i oändlighet. Hemmagjorda grönkålschips är så goda och superenkla att tillaga. Du behöver ½ l färsk grönkål, 1-2 msk olivolja, ¼ tsk flingsalt och om du vill lökpulver eller blandade torra örtkryddor efter smak. Skölj grönkålen och skär bort mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i ett jämnt lager på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Ringla över olivolja och strö över salt och gnid in. Rosta i ugnen på 200° i 10-15 minuter tills chipsen är krispiga. Förvara chipsen i en burk med lock eller i en papperspåse så behåller de sin krispighet.

Smoothie

Svalt, gott, fullt med nyttigheter, mättar bra och håller hur länge som helst i en termos. Vill du maxa smoothien med näring adderar du förslagsvis spirulina, lite linfröolja eller en gnutta ingefära. Smoothierecept finns det massvis av men här är ett grundrecept som jag brukar utgå ifrån: Mixa 1 dl yoghurt, 1 dl kvarg (1 %), ¾ dl havregryn, chiafrön eller müsli och dina favoriter bland frukt och bär, exempelvis äpple och kanel eller banan och blåbär. Eller varför inte färska hallon och vetegräs? En riktig kickstarter!

Jägarsnus

En klassiker på fjällturer och vildmarkshajker, men minst lika gott under arbetsdagen. Det ger massvis med snabb energi och är perfekt att knapra på när orken tryter. Bara att blanda och ha med i en påse. Du kan förstås välja ingredienser helt efter vad du själv gillar, men utgå ifrån 100 g mörk choklad, 1 dl hasselnötter eller mandlar, 1 dl russin och 1 dl torkad frukt, till exempel aprikoser, mango, gojibär eller kokosflingor. Hacka alla ingredienserna grovt, blanda och förvara i en plastpåse eller burk.

Beef jerky

Kanske min absoluta favorit – magert, mättande, smakrikt och extremt hållbart. Torkat kött i form av chips passar utmärkt som praktiskt mellanmål med hög proteinhalt. Hälsovinsten är inte bara snabb mättnadskänsla utan också långvarig energi. Dessutom är det busenkelt att göra. Välj en mager charkprodukt helst utan tillsatser, till exempel parmaskinka, rökt skinka eller kalkon. Lägg ut tunna skivor (ca 100 g) på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 150 grader och låt torka helt (ca 15-20 minuter). Låt svalna och bryt i lagom stora bitar. Chipsen behöver inte förvaras kallt utan i burk med tätt lock. Vill du göra beef jerky från grunden med tunna skivor av rått kött använd t ex oxfilé, lövbiff, renkött, älg eller kyckling. Skär bort allt synligt fett och skär i tunna skivor. Marinera köttet i ca 12 timmar, krydda efter smak och torka i ugnen i cirka 6-8 timmar på låg temperatur.

Popcorn

Poppade majskorn är inte bara gott utan till och med nyttigt, och dessutom packade med fibrer och antioxidanter. Men det gäller att poppa dem rätt för att de ska bli ett hälsosamt snacks. Det är framförallt den osaltade varianten som inte är dränkt i smör som är nyttig. Välj också att poppa dem i kokosolja eller utan fett i en panna som de inte kan bränna fast i. Till en portion går det åt ½ dl majskorn, ¼ msk kokosolja och lite örtsalt alternativt vanligt salt. Vill du ha lite mer sting kan du även tillsätta lite paprikapulver, chili eller annan krydda.

 

Testa också mitt smarriga recept på Energibars med frukt och nötter!