Mönster jag älskar

Vad är det med mönster som man blir kär i vid första ögonkastet? Färgerna? En koppling till saker man älskar? Minnen från barndomen?

Även om jag är minimalistisk och avskalad i min klädstil och oftast bär enfärgad så finns det några mönster jag är riktigt svag för.

Randiga och grafiska mönster är mina absoluta favoriter, men jag älskar också det mesta av Josef Frank. Det har nog att göra med att jag har så många minnen kopplade till dessa mönster.

Designklassikern Tulpaner från Svenskt Tenn har jag ärvt av mamma och jag minns att när vi växte upp så hade många granntanter just den modellen. En svensk designklassiker som trots närmare 70 år på nacken fortfarande är lika elegant. I Josef Frank-mönstret Tulpaner är det en sann modeklassiker.

Josef Frank (1885–1967) som ju kom från Österrike har gjord djupa avtryck i den svenska formhistorien. Han anställdes på Svenskt Tenn 1934 av grundaren Estrid Ericson och hans design gav honom snart ett internationellt genombrott. Mönsterbilden var alltid lekfull och färgstark, präglad av ett mer konstnärligt och modernt stilideal med tydliga botaniska referenser i botten, än många av hans samtida formgivare.

Jag kan spendera timmar inne på Svenskt Tenn med att gå runt och stryka med handen över alla vackra tyger … Frank var extremt produktiv och i deras arkiv finns över 2 000 möbelskisser och 160 textila mönster med hans signatur. En riktig mönsterskatt!

Förutom väskan i mönstret Tulpaner har jag även påsmodellen, i Josef Franks vackra botaniska Vegetable Tree på svart botten, ett mönster där han med glimten i ögat blandat fantasirikt och naturtroget för att väcka förundran.

Foto: Joel Carlén