Go’kväll! Hur mår ni? Jag hoppas att ni har haft en fin jul, ätit gott och fått umgås med nära och kära. Vi firade jul hos min lillebror Markus och hans familj i år som hade ordnat ett fantastiskt härligt julbord. Det fanns verkligen ingenting man kunde tänkas sakna. Nu är jag i och för sig rätt lätt att tillfredsställa, ge mig inlagd sill, skinka, stark senap och en god ost så är jag nöjd, haha! Och gärna grönkål för det har jag verkligen fått upp smaken för på senare tid. Markus fru Sussie hade gjort grönkål i ugn som var himla gott, krispigt och kryddigt på samma gång.

Nu har jag ingen ugn längre för när jag gjorde om mitt kök för ett par år sedan resonerade jag som så att ytan behövdes bättre till annat, så jag radikaliserade bort att ha en stor spis med ugn och satte bara in en mikro och ett par spisplattor. Men grönkålschips går fint att köra i mikro också har jag upptäckt, man måste bara sprida ut dem lite mera så att de inte täcker varandra.

Senhöst och vinter är ju kåltider så jag tänkte passa på att tipsa om ett annat recept som Marita tipsade mig om ur sin bokSuperhälsa!”, nämligen toskansk kålsallad. I receptet ingår svartkål som är en blandning av grönkål och savoykål men man kan använda den kålsort man tycker är godast. Just den här salladen är lite matigare med nötter, frukt och grönsaker i. Man kan nog ta lite vad man har hemma och tycker är gott. Den kryddiga dressingen med citron, vitlök och chiliflingor gör salladen extra god.

Recept:

1 knippe svartkål
2 dl fänkål
1 päron
1 dl valnötter
1 avokado

Dressing:
3 msk olivolja
2 msk citronjuice
1 vitlöksklyfta
chiliflingor
havssalt och svartpeppar

Topping:
hyvlad parmesan

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj svartkålen och skär bort den mittersta stjälken. Skär kålen i breda strimlor och lägg i en skål. Massera svartkålen med händerna i ett par minuter tills den mjuknar. Sätt åt sidan.

Skölj fänkålen och hyvla tunna fina skivor, gärna med en mandolin. Skölj och skiva päronet. Skala och tärna avokadon.

Rosta valnötterna i ugnen i 10 till 15 minuter tills de har fått färg.

Gör dressingen. Blanda olivolja och citronjuice i en skål, pressa vitlöken och tillsätt chiliflingor, havssalt och svartpeppar efter behag.

Blanda alla ingredienser till salladen, häll över dressingen och garnera med hyvlad parmesan. Salladen är god som en lättare lunch eller till en bit vit, grillad fisk.

 

Foto: Stephanie Bjelkstam