Juicer, smoothies och raw food. Grönkål, detoxmat och fröer. Nya hälsotrender lanseras på löpande band. Sweet spot fick en intervju med den svenska hälsoprofilen Marita Karlson i hälsomeckat Los Angeles om den senaste trenderna och hur nyckeln till att må bra är en balans mellan hälsa och njutning.

Los Angeles beskrivs ofta som ett hälsomecka där det enda folk ägnar sig åt är att testa nya träningsformer, odla egna grönsaker, shotta vetegräs och hika i bergen. Och visst är det så att L.A. blivit ett hälsans centrum varifrån många av de nya trenderna får spridning över hela världen.

En som finner stor inspiration här är den svenska hälsoprofilen Marita Karlson som bor i Venice Beach med sin man, sonen Kalle och hund. Tio år Los Angeles, omringad av juicebarer och farmers markets, har gett henne ett helt nytt hälsotänk.

– Mitt hälsointresse föddes i L.A. När jag träffade min man så ”höll han på” med gröna juicer och en massa grejer som mikrobiotisk mat. Tillräckligt för att det skulle fånga mitt intresse. Sen köpte jag en blender och började fixa i ordning egna smoothies med nya roliga ingredienser jag inte visste fanns. Det ena ledde till det andra, det var roligt och intressant och ju mer jag läste om hur kroppen svarar på viss typ av livsmedel och hur min egen kropp och sinne reagerade på exempelvis superfoods och rena råvaror, så var det bara att köra på.

Efter att ha bott och arbetat i Stockholm kände Marita att hon behövde en förändring i livet. Eftersom hon alltid har gillat södra Kalifornien och dess sköna avslappnande livsstil, sol, värme och hav, så blev valet av Los Angeles ganska enkelt.

Marita menar att en hälsosam livsstil varken ska vara krånglig eller tidskrävande.

– Det ska vara roligt och enkelt att vara hälsosam! Naturen är världens bästa apotek och det kommer vi att se betydligt mer av i framtiden. För det är viktigt att låta kroppen hela sig själv så mycket det bara går.

Förutom att du hälsobloggar skriver du även böcker och i augusti är du aktuell med din tredje bok ”Mammaboost!” som kort och gott kan beskrivas som en energikick för den havande kvinnan och den nyblivna föräldern. Berätta mer!

– Idén till ”Mammaboost!” fick jag när min son Kalle föddes och jag själv fick smaka på det där alla andra pratat om – att man aldrig mer skulle få sova en hel natt med allt vad det innebar. Nu vill jag dela med mig av hur jag höll mig själv vid liv under den perioden och hur jag fortsätter på samma bana idag när Kalle hunnit bli två år. I boken bjuder jag på inspiration och recept för ett grönare och förhoppningsvis skönare mammaliv med de superråvaror som man så väl behöver efter alla vaknätter och vabbdagar. För energin behövs verkligen och för min egen del kommer den nog att behövas under en herrans massa år till. Men boken vänder sig inte bara till mamman utan till alla som vill fylla kropp och sinne med stärkande härligheter.

Kokos- och päronsmootie.

De senaste åren har hälsotrenderna avlösta varandra, från kokosvatten till grönkål. Vilka är de senaste rönen i Los Angeles?

– I L.A  är det mycket supersvampar som blandas till superelixir, örter, CBD-olja från hampaplantan, plantbaserad kost och rötter som blandas i nötmjölk, alltså pulver. Med dessa superpulver menar jag ashwaganda, cordyceps, reishi, mucuna pruriens, marint kollagen, tocotrienols och probiotika. Allt detta i pulverform som blandas i te, varm nöt- och frömjölk och i smoothies. Även råvaror som läker kroppen och förhindrar inflammation, hälsoshots och förstås när- och hemodlat är fortsatt starka trender.

Det låter jättespännande! Jag vet att du särskilt vurmar för smoothies. På vilket sätt kan smoothies bidra till en bättre hälsa?

– För mig är smoothies det bästa sättet att få i mig mycket nyttigt på ett snabbt sätt. Kroppen tar till sig näringsämnena snabbare när det är mixat i en bra mixer. Det som främst gav mig energi under graviditeten var just smoothies och shakes fulla av stärkande ingredienser och mängder av färska ekogrönsaker. Här är superpulver perfekta att blanda i. Ett par skopor tocotreinols, stabiliserat riskli som det kallas på svenska, eller ashwaganda i en smoothie varje dag gör underverk och ser på ett naturligt sätt till att kroppen kommer i balans.

Rawfood kom ju på tapeten för några år sedan, men vad är egentligen rawfood och varför är det bra?

– Rawfood är mat som inte tillagats i högre temperatur än 42–47 grader. På så vis bibehåller man råvarornas enzymer och mer näringsämnen som annars går förlorade. Jag gillar verkligen rawfood och i Venice där jag bor finns ett grymt utbud av just rawfood. Men rawfood kan bli enformigt i längden och numer vurmar jag kanske lite mer för ren mat, vegetariskt och annat. Jag älskar nästan all sorts mat men vill ha den ren och ekologisk och fri från tillsatser.

Juicebarer har öppnat i vartenda gathörn och juicetrenden tycks långlivad, även här i Sverige. Kommer den att utvecklas vidare eller tror du att den snart ersätts av något nytt?

– Juicetrenden är fortfarande stor. Eller trend och trend, jag skulle säga att det är en vardagsrutin som alltid kommer att göra kroppen gott. Jag har annars sett att av de största juicemärkena teamat ihop med ett godisföretag och gjort gummibjörnar som innehåller grön juice. Så nu kan man juicecleansa med gummibjörnar! Fiffigt tycker jag.  

Choco a caibowl. 

Ett riktigt nyttigt fredagsgodis alltså! Samtidigt är det väl viktigt att njutning blir en viktig del av hälsan?

– Verkligen! Balans är nyckeln till allt och njutning kan ju även bestå av nyttiga saker. Jag har tänkt på det själv många gånger. Just nu är jag besatt av tortillapizza, och på fredagsmyset är det ett bra alternativ till tacos. Jag gör olika pizzor med en tortilla gjord på groddat brunt ris. Sedan toppar jag med grönsaker, spenat, svamp med tryffelolja, ruccula, feta eller getost. Det är så gott!

Vad kan du tipsa om för sunda snacks till golfbanan?

– En energibar med nötter är toppen. Annars är färsk eller torkad frukt eller en proteinshake som man kan ta med i en termos i golfbagen bra energigivare.

Till sist, vilka är dina bästa sweet spots i Los Angeles?

– Malibu har några ”gems” som jag älskar. Ett är Malibu Farm Cafe på piren som drivs av en kvinna som heter Helene. God mat med ingredienser från hennes egen och andras gårdar i Malibu. Även Point Dume, också i Malibu, är ett härligt ställe att vandra på, en udde med utsikt över hela havet. Därifrån kan man sedan kila ner till den vackra bergklädda beachen och lyssna på sälarna.

 

Läs även Senaste hälsotrenderna från Los Angeles – nio superfoods att hålla koll på!

 

Foto: Stephanie Bjelkstam