”Anyone who claims to be a leader must speak like a leader. That means speaking with integrity and truth.”

― Kamala Harris

Jag ler, inifrån och ut. Joe Biden har vunnit det amerikanska presidentvalet 2020. Och vid sin sida har han en extremt kompetent kvinna som nu blir vicepresident. Kamala Harris.

Efter en historisk helg är jag full av känslor. Det har tänts ett hopp. Äntligen finns förutsättningarna för att världen ska bli mer human. Att Joe Biden med Kamala Harris som sin vicepresident röstades fram av det amerikanska folket är inte bara ett förkastande av Trump, en stor revansch för demokratin och ett nytt avstamp för USA. Det är också ett signifikativt steg för alla kvinnor världen över.

Senator och tidigare justitieminister i Kalifornien är Kamala Harris den första kvinna i USA:s historia att tillträda på positionen, men definitivt inte den sista. Den nyvalda vicepresidenten har redan hyllats av världsledare, men jag tror att alla världens kvinnor känner samma sak som jag: äntligen är tiden ute för politikens mansgrisar. Jag har flera gånger tidigare skrivit om vikten av att vi får in fler kvinnor i ledande positioner i samhället och näringslivet, allra senast i fredagens inlägg. Jag tror att betydelsen av en kvinna i den absoluta toppen av den politiska makten har en större innebörd än vi kan föreställa oss. Det blir inte mindre betydelsefullt av att Kamala Harris dessutom blir den första afroamerikanen och den första med indiskt ursprung på posten.

Det är inte utan att det går en rysning genom kroppen när jag tänker på vad detta kan komma att betyda för USA, för världen och för världens kvinnor. Naturligtvis väntar enormt stora utmaningar för Biden och Harris. Det är ett splittrat land de nu ska försöka ena, och arvet från Trump kommer att leva kvar länge. Men den positiva kraft som nu satts i rörelse är monumental. Det känns som att det är hög tid att stryka ett streck över skitåret 2020.