Vad ska man ägna sig åt när ens professionella golfkarriär är över? För många verkar livet som vinbonde ha extra stor dragningskraft. Från te och öl till cocktailar och vin, här är golfproffsen som vill kränga självbetitlade drycker.
David Frost
En av de första med att skaffa egen vingård var sydafrikanen David Frost, som grundade David Frost Wine Estate 1994. Att just vinbranschen lockade var kanske inte så konstigt, Sydafrika är ett land med en 350-årig vinhistoria och härifrån kommer några av världens absolut bästa viner. Dessutom växte Frost upp i vinindustrin då hans pappa ägde en vingård – det var mellan vinrankorna han slog sina första golfslag och druvplockning betalade hans första klubbor.
Den 300 tunnland stora vingården i närheten av Kapstaden producerar kvalitetsviner av cabernet sauvignon, merlot, shiraz, chardonnay och sauvignon blanc. Dessvärre går de endast att köpa i Sydafrika och Nordamerika.
Freddie Jacobson, Keegan Bradley och Graeme McDowell
De tre musketörerna Bradley, McDowell och Jacobson är inte bara kollegor på PGA-touren, de brygger också öl tillsammans. Det var Freddie Jacobson som kläckte idén. Han lyfte luren till sina polare Keegan och Graeme och 2014 lanserade de varsin hantverksöl under namnet GolfBeer.
Ölen bryggs i Florida där de bor alla tre, och har en alkoholhalt mellan 4,5–5 %. Graeme McDowell, bördig från Nordirland, satsade på krispiga, lagom bittra smaker i sin Celtic-Style Pale Ale. Keegan Bradleys New England-Style Lager är en lättdrucken lager. Freddies öl heter Scandinavian Blond Ale, förstås. En ljus ale som passar perfekt som avslutning på golfdagen. Är du sugen att svinga en bägare måste du dock ta dig till Florida där ölen lanserats på restauranger och barer. Det kan det vara värt, det finns ju en del trevliga golfbanor just där.
Ernie Els
Sydafrikanen Ernie Els har varit i farten bland vinrankorna sedan millennieskiftet; 2000 släpptes den allra första flaskan under Engelbrecht Els Vineyards. Lika imponerad som man blir av supergolfarens framgångar på touren blir man av hans viner som håller världsklass. Els vingårdar ligger högt belägna uppe på de nordliga sluttningarna på berget Helderberg. Här är förutsättningarna perfekta för att skapa några av Sydafrikas bästa rödviner.
Två av vinerna har döpts till Els smeknamn ”Big Easy” – vilket syftar på hans mäktiga och lugna golfsving – och just Big Easy Red (nr 72891) är ett utmärkt grillvin med sin robusta karaktär; ett smakrikt, fruktigt vin med generösa inslag av mörka bär, kryddor, choklad och ekfat. Passar till pikanta grillade rätter av lamm, nöt- eller viltkött. Ernie Els viner finns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar från 125 kronor och uppåt.
Christie Kerr
Vinstmaskinen Christie Kerr är inte den som vilar på sina lagrar. Fortfarande med golfkarriären igång – hittills kan hon räkna in 18 LPGA-segrar varav två majors och åtta Solheim Cup-starter – har den snart 40-åriga amerikanskan med stor iver också gett sig in i vinbranschen.
Först teamade hon upp med Suzanne Pride Bryan på Pride Mountain Vineyards i Kaliforniens vindistrikt Napa Valley och producerade limiterade boutiqueviner av hög kvalitet under namnet Curvature. I fjol startade hon sitt andra vinprojekt, Kerr Cellars, som producerar boutiqueviner på utvalda druvor från små mikro-vingårdar i Napa och Sonoma Valley i Kalifornien. I kollektionen finns både pinot noir, cabernet sauvignon och sauvignon blanc, men vinerna säljs för närvarande endast i USA.
Kerr har sedan länge ett starkt engagemang i kampen mot bröstcancer, varför en del av vinsten från vinförsäljningen går till forskning i den egna stiftelsen Birdies for Breast Cancer.
Fuzzy Zoeller
Old Fuzzy Zoeller var under sina glansdagar på PGA-touren aldrig den mest framgångsrika, även om han kan bocka av seger i såväl US Masters som U.S. Open. Däremot är han en av de mest uppskattade spelarna och det är hans utåtriktade personlighet som skaffat honom den stora fanskaran. Zoeller spelar fortfarande på Champions Tour och ses ofta komma visslandes glad i hågen på fairway.
Mellan varven gillar han att ta sig en grogg och då förstås gjord på sin egen Fuzzy’s Ultra Premium Vodka. Noggrann och metodisk som Zoeller är tog det honom fyra år att ta fram en vodka som höll måttet – vodkan skulle ju överträffa alla förväntningar. Och det har den också gjort; Fuzzys vodka kan väl mäta sig med andra kvalitetsmärken i toppen. Den görs av majs och korn som destilleras fem gånger och den är len och fin i smaken. Precis så som en vinst ska smaka – kanske blir du också ett ”Fuzzy Fan”.
Luke Donald
Britten Luke Donald har inte bara en passion för sitt jobb utan också för det goda livet vid sidan om banan. Sin hög med prispengar investerar i sin växande konstsamling och att äta och dricka gott. Och det är klart att en foodie som Donald måste ha sitt eget vinmärke.
Luke Donald Collection föddes ur en mångårig vänskap med vinmakaren Bill Terlato från familjeägda Terlato Wine. Samarbetet mellan de två har resulterat i en trevlig portfolio av tre kvalitetsviner, en claret, en chardonnay och en viognier. Donald anstränger sig betydligt mer än att bara sätta sitt namn på flaskorna. Han deltar aktivt i vinifieringen på vingården i Napa Valley för att på så sätt kunna sätta sin egen prägel på vinerna. Hans egen favorit lär vara det röda, europeisk i sin stil och som tack vare sin druvblandning har en härligt fruktig doft av mörka bär och kryddor. Smakmässigt är det packat med körsbär, plommon, en antydan av kaffe och mörk choklad och passar utmärkt till grillat kött.
Luke Donald Collection säljs än så länge endast via återförsäljare i USA.
Jack Nicklaus
Golflegenden Jack Nicklaus är en upptagen pensionär – och törstig. Inte nog med att han producerar vin under eget namn, han brygger dessutom öl och tillverkar läsk, kaffe, temixer och juicer.
Jack Nicklaus Wines produceras tillsammans med vinfamiljen Terlato i Napa Valley i Kalifornien. En serie limiterade viner av hög kvalitet och lagrade på franska ekfat har det blivit. Och med tanke på hur Nicklaus briljerade på golfbanorna, och kvaliteten på alla de högklassiga mästerskapsbanor han har designat, så är standarden satt lika högt här. Dina smaklökar lär inte bli besvikna.
På de eleganta vinetiketterna syns bland annat en stor björn; Nicklaus var ju som bekant känd som ”The Golden Bear” under sin aktiva karriär. Samma namn har också getts till Nicklaus lemonader. Även om han gärna tar sig ett glas vin är enligt utsago hans favoritdryck just lemonad, varför han producerar dylika i en rad smaker och varianter.
Om du blir sugen på en Jack Nicklaus Golden Bear Lemonade Strawberry Fizz eller vill provsmaka en Jack Nicklaus Private Reserve Red 2010 måste du dock först ta dig till USA där de saluförs.
Andra golfproffs som är aktiva i vinbranschen:
Greg Norman – Greg Norman Estates Wine – www.gregnormanestateswine.com
Retief Goosen – Goose Wines – www.thegoosewines.com
Mike Weir – Mike Weir Estate Winery – www.mikeweirwine.com