Ett energigivande take away-kit. Rawfoodbollarna är både goda och hälsosamma. Chia fresca, det mexikanska löparfolket tarahumaras naturliga sportdryck, är full av nyttigheter som omega-3, protein och kostfibrer. Båda kan dessutom förvaras i frysen, så gör en stor laddning på en gång!

Tillagningstid: cirka 30 minuter

4 personer

Ingredienser och tillagning:

Chia fresca:
1 msk chiafrön
3 dl vatten
saften av en lime, eller annan smaksättning
agavesirap, honung eller socker

Blanda chiafrön och vatten i en tillbringare och låt dra några minuter. Dela limen och pressa i saften, alternativt smaksätt med några myntablad, mixad frukt eller bär. Söta drycken med önskat sötningsmedel, och smaka av så att balansen mellan syra och sötma blir bra.

Rawfoodbollar:
16 dadlar, urkärnade (gärna medjool)
200 g nötter av din favoritsort
2 msk kokosolja
2 msk kakaopulver
2 tsk agavesirap eller vanlig sirap
riven kokos eller hackade nötter

Mixa de urkärnade dadlarna med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt hackade nötter, kokosolja, kakaopulver och sirap. Forma smeten till bollar, 12–15 stycken. Rulla dem i riven kokos eller hackade nötter. Förvara i kyl eller frys.

 

Receptet står Lars Rydén på Barsebäck Resort för. Detta och fler hittar du i boken Go Golfilicious.

Foto: Mickael Tannus