Ge inte upp,  det går att spela bra golf även i dåligt väder. Allt som krävs är rätt kläder, en positiv inställning och lite smarta knep.

Rätt utrustning är A och O för spel i regn och rusk. Det viktigaste är att du håller dig varm och torr och ett bra regnställ och vattentäta skor ovärderliga. Det är också bra att ha ett rejält paraply, flera par handskar och klippta bitar av en gammal frottéhandduk i fickan så att du alltid kan torka av greppet inför varje slag.

Men regn och rusk kan också göra spelet till en mental utmaning. Vissa hanterar den bra, andra sämre. För att kunna hålla koncentrationen och humöret uppe är attityden det absolut viktigaste, vilken inställning du väljer att ha. Är du negativt inställd påverkas spelet mycket till det sämre. Om du däremot har en positiv attityd har du vunnit redan innan du slagit det första slaget.

Gunde Svan brukade beskriva hur glad han blev när det var dåligt väder på tävlingsdagen. Varför han blev så glad? Jo, han tänkte att alla andra i tävlingsfältet skulle bli nedstämda av vädret och bestämde sig för att dra fördel av det. Med sin positiva inställning låg han redan ett stavtag före alla andra.

Positivt tankemönster och vägvinnande kroppsspråk

Att förvandla en negativ attityd till en positiv behöver inte vara så svårt. Du har ju bara två val: att tänka positivt, eller negativt. Genom att tänka tillräckligt många positiva tankar kan du genom ditt agerande nästan lura sig själv på det mentala planet. Alla positiva tankar sätts på pluskontot, vilket skapar ett positivt mönster som hela tiden förstärks.

Ta även hjälp av ditt kroppsspråk och ansiktsuttryck för att ge dig själv till en bra attityd. Du ska känna dig stark och glad och se det positiva i utmaningen. Det gäller inte bara att gilla läget, utan att ta det en bit längre och försöka se fördelarna med vädret.

För att höja din ”dåligt väder”-nivå ska du ta varje regnigt tillfälle som en möjlighet att träna på just den situationen. Det första du bör göra är att ställa dig frågan: Vad ska jag ha för målsättning i dag när vädret är så dåligt? Kanske ska ditt enda mål vara att träna på att klara av att spela i regn, för att på så sätt vara bättre förberedd till nästa gång. Se rundan som en personlig utmaning och vinn över dig själv! Anpassa ditt spel efter omständigheterna och spela banan så enkelt som möjligt. Slå ett slag i taget så bra du kan och häng inte upp dig för mycket på resultatet.

Inte lika mycket rull

Många upplever att de slår kortare när det regnar. Det beror på att fukten gör att kontakten mellan boll och klubba i tillslaget inte blir optimal. Eftersom marken blir mjukare och blötare kommer bollen heller inte att rulla lika långt. Ta därför en klubba extra för att få mer längd i slaget. Kom ihåg att slå din boll ända upp till flaggan vid inspel.

Räkna också med mindre fall på en blöt green. Om greenen lutar behöver du alltså inte hålla upp lika mycket som när det är torrt. En bra rutin är att alltid torka av bollen när du kommer upp på green; en torr och ren boll rullar alltid bättre än en boll som inte är det.

Bunkerslag från våt och tung sand går till skillnad mot fairwayslag nästan alltid längre. När det regnar blir sanden tillplattad och bollen ligger mer uppe på sanden snarare än att den gräver ner sig. Det kräver att du slår lite brantare ner på bollen och ser till att du tar med dig sand. Svingar du för flackt riskerar du att toppa bollen. Att slå i en fairwaybunker är faktiskt bara lättare när det är blött, eftersom du inte riskerar att ta sand i lika stor utsträckning.

Försöka bara att spela så enkel golf som möjligt. Svinga lugnare, ta en extra klubba och slå ett slag i taget. Blåser det mycket försök att spela med vinden, inte mot den. Fokusera på att behålla en bra balans i svingen; låg tyngdpunkt i kroppen är en stor fördel när det blåser.

Och tänk som Gunde Svan brukade göra när han skulle tävla i snöoväder: ”Det här är mitt väder, i dag är det ett vinnarväder.”

 

Smarta tips vid spel i dåligt väder

  • Ha rätt attityd! En positiv inställning är A och O under såväl torra som blöta golfrundor. Försök att se regnet som en fördel för ditt spel.
  • Investera i ett bra regnställ med god passform som står emot vätan samtidigt som det andas, samt ett par vattentäta skor. Sätt en regnhatt eller mössa på huvudet, det håller dig torr och varm. Undvik keps eftersom den snabbt blir kall när den är våt.
  • Ladda bagen med flera par handskar, gärna både höger- och vänsterhandskar så att du kan hålla ett fast grepp om klubban. Det finns även särskilda allvädershandskar som ger ett bra grepp i regn. Vid kallt väder gäller varma vantar som du bär över din spelhandske, alternativt vintervantar för golf.
  • När det regnar blir klubbans grepp lätt hala, särskilt om de är slitna. Se därför till att alltid ha fräscha grepp.
  • Ha ett par småbitar av en frottéhandduk i fickan för att kunna torka av greppet innan varje slag. Häng också baghandduken under paraplyet på en av stängerna där den håller sig torr längre än om den hänger på bagen.
  • Försök att ha vänsterhanden (högerhanden om du är vänsterspelare) som har mest kontakt med greppet knuten när du går mellan slagen så håller den sig torr inne i handflatan.
  • Skydda bagen med ett regnskydd. Både extrahandskarna, handdukarna och mackorna i bagen håller sig torra längre.
  • Kom ihåg att fylla på med vätska på insidan. Även om det regnar och du inte upplever att du är törstig så måste du dricka vatten för att hålla kropp och knopp igång.
  • Läs på vad som gäller med lägesförbättring vid tillfälligt vatten.