En lång Jan och en nästan lika lång Erik. Däremellan ett alvar som tar andan ur en med sin skönhet. Addera världsarv och väderkvarnar, slott och borgar, äventyr och långa sandstränder under en evig sol och du får Öland. Ekerum Resort gör det ännu lättare att älska den fantastiska kalkstensön.

Öland må vara Sveriges minsta landskap men när det kommer till upplevelser finns bara storslagenhet. Det milda klimatet, den kalkrika berggrunden och de många soltimmar har skapat de allra bästa förutsättningarna för golf, vilket blir uppenbart när man besöker Ekerum Resort Öland, en komplett golfanläggning med hela 54 hål.

Ekerum har länge tillhört de främsta i Sverige. Två stora anledningar är de båda 18-hålsbanorna som fått namn av Ölands berömda fyrar Långe Jan och Långe Erik. Naturens egna förutsättningar har fått styra banornas utseende och design. Som spelare bjuds man på generösa fairways, där man bara vill tänja ut, och stora ondulerade greener. Tack vare hålens flexibla utmaningar från tee till green kan alla spelarkategorier sympatiskt nog välja väg utifrån sina egna förutsättningar och mod.

På Ekerum lägger man stor tonvikt på hållbarhet. Ekotänket genomsyrar hela anläggningen och har inte minst fått styra banutvecklingen. För spännande saker har hänt på senare tid.

Med respekt för Ölands unika flora och fauna genomfördes nyligen en omfattande renovering av Långe Jan med ambitionen att återställa naturen till hur den en gång såg ut på ön. Det mycket lyckade resultatet är en öländsk tolkning av Pinehurst No 2 i North Carolina, USA, där den klassiska majortävlingen US Open spelats flera gånger. Särskilt väl kommer öns säregna karaktär till sin rätt i den sandiga inramningen av hedlandskapet med sitt glesa, svajande gräs. Förutom att det är estetiskt vackert har banan också blivit mer strategiskt utmanande där gamla designelement möter nya.

Även Långe Erik har fått ny skepnad. Man skulle faktiskt kunna se Jan och Erik som två bröder med väldigt olika stilar. Medan Jan är en genuin öländsk hedbana är Erik mer av en amerikansk parkbana med grönare fairways, vitare bunkersand och mycket vatten i spel. Det gäller att både våga chansa och att ha strategi och finess i sitt spel.

Vill man fly vardagen några dagar bor man förstås över på resorten. Långe Jans första tee ligger precis invid hotellet med sin spaanläggning. I närheten finns även anläggningens 9-hålsbana Halltorp, samt en 9-håls kortbana.

I den gränslösa tillvaron på Ekerum finns tillräckligt många hål och nöjen för flera dagar, helt enkelt en golfupplevelse utöver det vanliga. Att solnedgångarna över Kalmarsund är snudd på magiska känns på något sätt givet.


Foto: Peter Cordén,
 Golf is Art