Det finns platser som är något att förundras över. Platser som Katrineholms Golfklubb. Sörmlands stolthet är inte bara en idyll för alla som gillar klassiska svenska parkbanor. Det är också platsen där en av Sveriges och världens mest framgångsrika golfspelare växte upp, Robert Karlsson. Den 27–30 juli står banan värd för Challenge Tour-tävlingen Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson, då alla välkomnas hit på årets golffest.

Allt började med en mjölkflaska fellevererad från mejeriet. Året var 1959 och Gunnar Weidnamn på Stenta gård, en av medlemmarna i bankommittén på Katrineholms Golfklubb – som ännu bara existerade på pappret eftersom det varken fanns någon bana eller ens mark att bygga på – hade mottagit den felaktiga leveransen. Mjölkflaskan skulle till grannen på Jättorp. När Weidman kom dit med mjölkflaskan under armen berättade arrendatorn Artur Claesson att han skulle sluta eftersom arrendet gick ut.

Då inträffade vad alla som växte upp på 1970-talet skulle kalla ett ”Balthazar moment”. Ni vet när den animerade Professor Balthazar i det klassiska barnprogrammet funderar och funderar medan han vankar fram och tillbaka i rummet, och plötsligt kommer på det! Weidman insåg potentialen. Marksonderingarna av alternativa områden avslutades på momangen, och med ägarens löfte om att få arrendera Jättorps gård kunde klubben ett halvår senare skrida till verket. Banarkitekten Nils Sköld engagerades, och 1963 invigdes de första nio hålen. Tio år senare var 18-hålsbanan komplett. Den förre arrendatorn Artur Claesson blev för övrigt klubbens förste greenkeeper.

Det här känns fint att tänka på när man ger sig ut för att spela banan. Layouten är utmanande, och det vackra landskapet inspirerar till att ta för sig av de lockande birdiechanserna som ges. Men det gäller att ge akt på alla fina men luriga greenområden.

De första nio har karaktär av en klassisk svensk parkbana med inslag av sjö. På den avslutande delen smyger sig skogshål in som ett trevligt komplement, och den sköna variationen och helheten som de 18 hålen formerar gör golfupplevelsen alldeles förträffligt underhållande.

2001 stod även en helt ny 9-hålsslinga klar, som bjuder in till att testa sina skills i lite skogsmiljö. Nya slingan ritades av Bengt Lorichs sekonderad av Europatourproffset Robert Karlsson, och är det någon som vässat på sina slag på Katrineholms Golfklubb så är det just han. Uppvuxen på Remna intill 4:ans fairway kan Robert betrakta Jättorp som sin bakgård. Banan var hans övningsområde, det var här han tränade och gav sig själv de bästa förutsättningarna för att nå drömmen om att bli golfproffs. Mellan 5:ans green och 6:ans tee har en stor sten rests. ”Roberts green” står det på den. Man förstår hur mycket denna plats har betytt för honom och hur mycket han har betytt för klubben. Robert deltar fortfarande aktivt i utvecklingsarbetet, och sedan 2016 är han också värd för en egen Challenge Tour-tävling på hemmabanan.

Ödet, slumpen eller ren och skär bonnröta. Oavsett vilket skänker vi ett tack till mjölkbudet som råkade köra fel den där våren 1959. Utan den hade vi kanske aldrig kunnat få uppleva den sörmländska golfidyll som klubben ute på Jättorp är.

 

Foto: Peter Cordén, Golf is Art