Stel, orörlig och i obalans? Då ska du testa foam rolling, en träningsmetod som hjälper till att mjukgöra stela muskler, öka rörligheten och stärka kroppens core. Precis vad som behövs för en stabilare och mer kraftfull sving.

 Du har säkert sett dem på gymmet, de där runda skumrullarna i olika varianter som många ligger och rullar på – foam rollers. Men vad är en foam roller och framförallt, vad använder man den till? Vi besökte instruktören, yogaläraren och grundaren av dansskolan Sway Annie Nyblom för att få svar på våra frågor.

– Enkelt förklarat är foam rolling en typ av själv-massage som stretchar muskler och senor och lättar på spänningar som uppstår i kroppen. Foam rolling är också jättebra för att öka rörligheten i framförallt rygg, axlar och höfter, för att stärka kroppens core och i förebyggande syfte. Ju hårdare man tränar, desto hårdare måste man också underhålla kroppen för att inte riskera att drabbas av skador.

Hur använder man en foam roller?

– Dels kan man använda foam rollern som en del av uppvärmningen för att öka cirkulationen, lösa stelheter och mjuka upp musklerna inför ett träningspass. Man kan rulla sig över den med alla kroppsdelar men man ska komma ihåg att det kan göra ganska ont, särskilt om man är ny eller väldigt spänd. Sedan kan man använda den till massage och återhämtning efter passet. Men det jag framförallt tycker att foam rollern är bra för är att för att öka rörligheten och bygga stabilitet.

Vad kan golfare ha för nytta av att träna foam rolling?

– Rörlighet och bra balans är något som golfare verkligen behöver och för att träna upp det är foam rollern mitt absoluta favoritredskap. Eftersom svingen är en ensidig rörelse blir man ofta sned i kroppen och starkare i ena sidan och då är det vanligt att man också får ont i ryggen, axlarna eller höfterna. För att undvika det och för att behålla eller förbättra rotationen bör golfare rörlighetsträna så mycket som möjligt och då är foam rolling fantastiskt bra. Fast det är både skadeförebyggande och stärkande för alla sporter skulle jag säga.

Hur ofta måste man köra för att det ska ge effekt?

– Det beror på vad du gör för övrigt men alla, oavsett om man spelar golf eller inte, skulle behöva foam rolla minst en gång i vecka. Ägnar man sig bara åt golf och inte så mycket annan träning i övrigt, då behöver man göra de här övningarna flera gånger i veckan. Särskilt under vintern då många underhållstränar sin sving någon gång i veckan, är det toppen att lägga mer tid på rörlighetsträning och styrketräning. Vill du slå längre, få en bättre bollträff, bättre balans och förebygga skador då är det annat än svingrörelsen man ska träna på. Där tycker jag att foam rolling borde vara en del av allas träningsrutin.

 

Läs även Tre bra foam roller-övningar.