Brukar du sladda in på parkeringen fem minuter innan tee time? Jo, det brukar vara rätt vanligt. Men då ska du få fyra bra anledningar till varför du ska ta dig tid att värma upp. Dessutom ger vi dig övningarna som kommer att rädda din score – och din kropp.

Att värma upp innan golfrundan är lika viktigt som innan vilken annan fysisk träning som helst. Förutom att förbereda kroppen, är 10–15 minuters uppvärmning väl investerad tid för att undvika och förebygga skador.

Det allra bästa är att kombinera generell uppvärmning för att först höja kroppstemperaturen, värma upp de stora muskelgrupperna varma och få igång pulsen (till exempel genom snabba upphopp, hopprep eller lite lätt jogging) och därefter ägna en stund åt grenspecifik uppvärmning. Grenspecifik uppvärmning innebär att du värmer upp med rörelser som liknar dem i den sport du ska utöva, i vårt fall golfsvingen.

Kom ihåg att uppvärmning inte är detsamma som stretching. Du ska aldrig stretcha en muskel som är kall! Musklerna stretchar du ut efter träning och spel för att de ska bli långa och fina, återhämta sig snabbare och få öka rörligheten.

Du förbereder musklerna för action
Innan du slår fulla slag behöver musklerna bli varma för att du ska kunna nå din maximala rörlighet och svinga naturligt. Vartefter kroppstemperaturen höjs kommer även musklernas temperatur att höjas, vilket leder till att de blir mer elastiska och får en ökad rörlighet. Helt enkelt, görs redo för aktiviteten.

Du ökar fokus och koncentration
Uppvärmningen är inte bara till för att kroppen ska bli uppvärmd och förberedd. Den ska samtidigt sätta fart på din hjärna så att nervsignalerna från hjärnan till musklerna skickas snabbare och du själv hittar rätt fokus och blir närvarande i nuet.

Du kommer att prestera bättre
Det tar tid för kroppen att nå sitt max. När du värmer upp ökar syretransporten till musklerna så att de kan arbeta med en högre intensitet för en god prestation. Uppvärmningen är viktig för att du ska kunna prestera optimalt från och med det första slaget – och inte riskera att använda de första hålen till att värma upp.

Du minskar risken för skador
Startar du rundan ouppvärmd riskerar du att skada dig. Uppvärmningen ger musklerna rätt arbetstemperatur och smörjer och ökar smidigheten i leder och ligament. De flesta som skadar sig gör det under de tre första hålen så att värma upp borde därför, bara av den anledningen, vara en självklarhet.

 

Läs även Sweet warm up: Tio effektiva uppvärmningsövningar.