Äntligen är det dags för öppna sandaler och barfotadagar! Problemet är bara att fötterna inte riktigt är redo för den stora debuten. Med våra tips blir fötterna fina på nolltid.

1. Ta ett fotbad

Börja med ett härligt fotbad för att mjuka upp huden. Tappa upp en balja med varmvatten och häll i lite fotsalt. Låt fötterna vila i fotbadet i 10–15 minuter.

2. Skrubba

Skrubba fötterna med en peeling i samband med fotbadet. Det tar bort döda hudceller och sätter fart på blodcirkulationen. Massera hela fötterna och även upp på vaderna.

3. Fila

Fötterna kan filas före eller efter fotbadet, oftast är det lättare efter då huden har luckrats upp. Torka först fötterna ordentligt, även mellan tårna. Låt bli metallfilen och använd en sandpappersfil, gärna med en grövre och en finare yta. Fila bort det översta lagret men fila inte överdrivet mycket. En gång i veckan räcker.

4. Klipp naglarna rätt

Tånaglarna ska klippas rakt över efter tårnas form och inte för kort, då får du lättare nageltrång. Runda av hörnen med hjälp av en nagelfil. Peta ner nagelbanden med en orangepinne.

5. Smörj in

Smörj in dina fötter omsorgsfullt med en skön fotkräm. Använd en lite fetare kräm som både återfuktar och mjukgör. Har du problem med hälsprickor så välj gärna en kräm med glykolsyra med skyddande egenskaper som förhindrar sprickbildning. Avsluta med att måla tånaglarna med ditt favoritlack, låt torka och du är redo för barfotalekar i gröngräset!

 

Läs även Tio härliga produkter för hemmapedikyren.